lördag 12 januari 2013

Beg-Båt Uttern 520 HT - PRIS 69 500 KR





 En begagnad motorbåt Uttern 520 HT för 69 500 kronor med en Yamaha 85 hk 2-taktare - kan det vara nåt?
  Båten finns till salu på Sveriges största begagnade båtmässa på Internet. Ett klart intressant objekt. Vi testade båten 1985 och på plussidan noterades flytsäker, välutrustad, bra komfort, aktersoffa, stort bord i sittbrunnen, bra brandskydd med ventilerad tank- och batteriutrymme, prydlig klädsel. Godkänd av Sjöfartsverket.
  På minussidan - ej reglerbart förarsätet, lite trångt för högerfoten vid förarplats. Skarndäck saknades.
  Båten testade med en 70 hk 2-takts utombordsmotor toppfart med 2 personer ombord 30,5 knop - 24,8 knop ekonomivarv, bränsleförbrukning 0,8 liter per sjömil. Bränsleförbrukning i ekonomifart ligger på ca 1 liter per sjömil - vilket skulle kosta ca 16 kronor i dagens bränslepris. Motorn är en 2-taktare som numera inte tillverkas av miljöskäl. Denna motor är annars av en stryktålig konstruktion och med alkylatbensin kan det negativa miljöpåslaget minskas kraftigt.

1 kommentar:

  1. När kommer alkylatbensinen att kunna konkurrera med den vanliga bensinen? Vi har tiotusentals äldre 2-taktsmotorer i bruk i Sverige men nästan ingen försäljning av alkylat därför den är för dyr - flera kronor per liter över det redan dyra bensinpriset i sjömack ca 16 kronor 2012.
    Det har varit mycket läpparnas bekännelse i denna viktiga miljöfråga - men lite verkstad från båtindustri och bränsleföretag. När kommer alkylat att kosta lika mycket som vanlig bensin. Är det ytterst en skattefråga?

    SvaraRadera