lördag 12 september 2015

Båt-Frågan? KAN MIN SEGELBÅT TAPPA KÖLEN?


Bildtexter: Överst Drum som tappade kölen i havskappseglingen Fastnet Race år 1985. Besättningen väntar på räddningen sittande på det upp-och-nedvända skrovet.
 Nedan två typer av fenkölar på vanliga segelbåtar. Kölarna bör tåla en grundsmäll på ca 7 knop. Nedersta bilderna visar olika typer av förstärkningar som skall fördela krafterna vid en grundstötning.








Fråga: Vi äger en känd segelbåt byggd på 80-talet som vi är mycket nöjda med. Båten har en fenköl. Tyvärr har det börjar läcka in vatten vid kölbultarna. Det rör sig inte om stora mängder. Vi minns att det var en debatt om fenkölars vara eller inte vara i början under 70-talet och senare. 
     Kan vår båt tappa kölen om det vill sig riktigt illa?
   Peter R

Svar: Det verkar osannolikt. Men kontakta gärna båtbyggaren om denne finns kvar. Läckage vid kölbåtarna inne i båten kan betyda att fenkölen möjligtvis kan ha lossnat något vid infästningen.
  När fenkölarna dök upp i samband med att segling blev en riktig folksport för så där en 40 år sedan så avslöjades flera tekniska brister. Det var ett billigt sätt att skruva fast en köl på ett plastskrov jämfört med att bygga en långkölad segelbåt i två halvor.
   Svagheten i kölkonstruktionen visade sig vid kraftiga grundstötningar. Kraften i kölens förkant så stor att kölens bakkant trycktes upp i båten. För att motverka denna svaghet förstärktes fenkölen med bottenstock inne i båten så att krafterna vid en grundsmäll fördelades bättre. 
   Alla var överens om att en fenkölad segelbåt skall tåla en grundsmäll. Sjöfartsverkets fritidsbåtsprovning krävde också att kölen skulle hålla för en grundsmäll i 7 knops fart. Det var flera segelbåtar som till synes inte skulle klara detta. Debatten blev stundom hätsk. Seriösa båttillverkare tog larmen på allvar och förstärkte kölinfästningarna. Några båtmodeller försvann från marknaden. 
  I några fall tappade segelbåtar kölen. I ett fall gick kölhaveriet till domstol med förlikning mellan båtägare och båtbyggare i slutänden.
  Känd i sammanhanget blev havskappseglaren Drum som 1985 tappade kölen under kappseglingen Fastnet Race år 1985. Med ombord var den svenske seglaren Roger Nilson. Båten ägdes av popgruppen Duran Duran.  
  Drum fick en ny köl och kunde vara med i kappseglingen Whitbread  - en jordenruntsegling som senare blev Volvo Ocean Race.
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar