torsdag 15 oktober 2015

Båtspaning: BRSTANDE UTKIK BAKOM DÖDSKOLLISION


En man som körde en öppen fritidsbåt med utombordsmotor (bilden)  omkom efter att ha kolliderat med en taxibåt utanför Möja i oktober förra året. Enligt Statens haverikommission, SHK hade båda förarna bristande utkik, rapporterar tidningen Skärgården i sitt senaste nummer.

  Den 11 oktober förra året klockan elva på förmiddagen körde en mindre taxibåt söderut i Möjaleden med en passagerare ombord. Samtidigt var en öppen fritidsbåt på väg från Hemsundet mot Möja och båtarna kolliderade på Bergofjärden. Mannen i fritidsbåtarna avled på sjukhus av skadorna SHK anser att de båda båtarna var i sikte av varandra i nästan en och en halv minut innan kollisionen. Vädret var bra. Sikten god. Fjärden öppen. Bristande utkik trolig orsak till kollisionen, enligt Rikard Sahl, utredare.
  Den omkomne föraren av fritidsbåten hade 1,38 promille alkohol i blodet vilket kan ha bidragit till den bristande utkiken hos föraren. Olycksbåten kördes med rorkult och föraren satt då med ryggen åt styrbord då rorkulten var placerad om babord. Fritidsbåten var väjningsskyldig för båt med skärande kurs in mot styrbord.
  Om taxibåten utkik skriver SHK att fritidsbåten kan ha befunnit sig i solblänk och var skymd av takstolar som gjorde den svår att 
upptäcka.
  Taxibåtföraren åtalades i våras för vårdslöshet i sjötrafik och vållande till annans död. Rättegång skall hållas i Stockholms tingsrätt. Den misstänkte nekar till brott och hänvisar att han inte haft bristande utkik, enligt sin advokat./.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar