söndag 29 november 2015

Östersjöspaning: ETT INNANHAV I FOKUS!



Östersjön - ett innanhav i fokus. Hotas av miljöförstöring. Ett spänningsfält mellan försvarsalliansen Nato och Ryssland som spänner musklerna. Ett bräckvattenhav som genom århundraden präglats av en kamp om vem som skall ha inflytande,
  Det sägs att Rurik som var svensk en gång på 800-talet rodde uppför floden Neva och grundade den första statsbildningen som senare blev Ryssland.
  Under det kalla kriget på 80-talet var den baltiska kusten rödmålad som en del av Sovjetunionen. Efter murens fall 1989 och unionens upplösning är de baltiska staterna med i både den europeiska unionen och försvarsalliansen Nato.
     Kampen om inflytande växlar.
1719 året efter den svenske krigarkungen Karl XII stupade i Norge brände Tsar Peter svenska ostkusten i fem veckor med sin galärflotta. 
  I dag 2015 fortsätter främmande ubåtar att gäcka Stockholms skärgård samtidigt som vårt alliansfria land har begränsade möjligheter att försvara sig.
  Kolla den fantastiska satellitbilden (Nasa) nyligen fotograferad när månen sken starkt över norra delen av jordklotet. Sverige är som synes största strandägaren från Smygehuk i söder till Torne älv i norr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar