måndag 26 april 2010

Fem frågor om Årets Båtkommun - Nynäshamn!

Bild: Nynäshamns gästhamn. Kommunen har utsetts till Årets Båtkommun av Sweboat
_________________________________________________________
Varför nämns inte Nynäshamns Segelsällskap i sammanhanget? Frågan känns viktig i samband med den positiva nyheten att Nynäshamn har blivit utsedd till Sveriges bästa båtkommun 2010 enligt båtbranschens riksförbund Sweboat.

Bra tillgång på båtplatser, priser och tillgång på gästplatser och båtbottentvätt, sugtömningsstation med mera har bidragit att kommunen kom etta i undetrsökningen med Strömstad på andra plats.
Nynäshamns kommun ligger i Stockholms län längst ut på Södertörn. I kommunen bor 25 713 invånare medräknat Sorunda och Ösmo-Torö. Avståndet till Stockholms är cirka 50 kilometer. En resa med pendeltåg tar cirka en timme. Ny fyrfilig motorväg är klar till Ösmo och sista etappen till Nynäshamn väntas blir klar hösten 2010.
Vi är bosatta i Nynäshamn sedan 1973 och älskar denna stad med sin fina skärgård och närhet till havet. Därför ställde jag några relevanta frågor och svar till mig själv med anledning av utmärkelse nÅrets Båtkommun.


? Hur upplever du att bo i Årets Båtkommun?
Känns utmärkt. När vi kom hit första gången i början av 70-talet spöregnade det och vi fastnade med ankaret i en sjunken surstock. Då var det inte mycket till gästhamn, och vi undrade vilken håla vi hamnat i.”

?Vilket är Nynäshamns största fördel för båtfolket?
Läget absolut! I ytterskärgården med skyddad hamn strategiskt läge för de båtfarare som söker sig norrut eller söderut längs ”Båtfyran” till Västervik. Här finns all service plus närhet till Stockholm."

?Vilket service i hamnen upplever du som den bästa?
Här finns både båtbottentvätt och fungerande toasug. Alla båtar med septitankar kan komma hit och tömma sitt gråvatten. Gästande båtfarare har nära till staden och inte minst till systembolaget. Nästa bolag ligger långt inne i Trosa och sedan är det Oxelösund som gäller."

?Är det något du saknar i presentationen av Årets Båtkommun?
”Jag saknar Nynäshamns Segelsällskap NSS och det viktiga roll som detta anrika sällskap spelar för stadens båtliv. Ett hundratal båtägare står i kö för att få plats på klubben varvsplan. NSS har också ett av skärgårdens vackraste klubbhus och bra kappseglingsvatten. NSS laddar nu för 2012 då det bli 100-årskalas med anledning av att OS-seglingarna genomfördes här vid olympiaden i Stockholm 1912."

?Är det något Du önskar för framtiden för Nynäshamns som båtstad?
”Jag vill se starten för Gotland Runt här nere, men den önskan är väl som att svära i kyrkan, KSSS lär inte släppa Sandhamn i första taget. En start för ”Östersjöns Vasalopp” skulle vara bekvämare med snabbförbindelse till Stockholm och möjlighet att sjösätta deltagande båtar på plats. KSSS kan fortsätta vara arrangör tillsammans med NSS. Det är bara att hissa töjet. Inför förra omgången av havskappseglingen Volvo Ocean Race låg Ericsson-teamet här nere och trimmade in båtarna, vilket visade vilka fina seglingsvatten vi har härnere."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar