måndag 27 september 2010

Kitty säkrade svenskt OS-guld 1912





Seglingsbilder från Nynäshamn under Os-seglingarna 1912






Om två år 2012 är det 100 år sedan olympiaden i Stockholm 1912. Då genomfördes OS-seglingarna i Nynäshamn och galanta damer i långa klänningar beskådade spektaklet på smala spänger som byggts på Strandvägen.

NSS Nynäshamns Segelsällskap planerar att fira 100 årsdagarna med ett evenemang. Då lär det komma mycket folk inte minst då motorvägen 73 till Nynäshamn öppnar för snabbare och säkrare bilfärder.

Kappseglingarna gick av stapeln 20-22 juli 1912. 24 båtar var anmälda men endast 20 kom till start, 7 svenska, 5 finska, 3 ryska, 3 norska, 1 dansk och 1 fransk båt. Man tävlade i 4 klasser, 6, 8, 10 och 12 meter.
I 12 metersklassen segrade den norska båten Magda IX med Alfred Larsen vid rodret, i 10 metersklassen den svenska båten Kitty med Carl Hellström jr, i 8 metersklassen norska Taifun med Thoralf Glad och i 6 metersklassen fransmannen G. Thubé med båten Mac Miche.

Kitty Sveriges första guldbåt i OS från 1912 seglar vidare i Finland. Det berättar hennes nuvarande ägare snickare John Fagerholm, Ekenäs.
”Det är roligt att någon bryr sig om Kitty. Hon har i alla fall varit nästan i hela sitt liv i Sverige. Vi har seglat en del i Sverige och kommit i kontakt med en del intressanta personer. För två år sedan 2007 var jag ner till Göteborg och kom upp genom Göta kanal. Året efter seglade vi till Höga Kusten.”, säger John Fagerholm.
Han köpte Kitty år 1991 och har restaurerat för- och akterstäv. Den forna gaffelriggen är utbytt mot en mastheadrigg som har för- och akterstag som går i topp. Riggen har två förstag båda försedda med rullfockar – den förliga genua och på det inre staget fock. Skrovet är tillverkat i Honduras-mahogny.
Kitty ritades av Alf Mylne från Skottland på beställning av en finskt konsortium ledd av konstruktören Gustaf Estlander. Och har måtten: längd 16,2 meter, bredd 2,89 meter, djupgående 2,1 meter och deplacement 13 ton. Båten ägdes åren 1920 till år 1966 av en fabrikör Hellman i Norrköping. I klubbhuset hos NSS(Norrköpings Segelsällskap) lär det finnas en tavla av Kitty. I Stockholm finns en halvmodell av båten så välgjord att John Fagerholm kunde omräkna måtten och använda dem vid restaureringen. Ursprungsritningar saknas.
Kitty var en av de tre båtarna i 10-metersklassen som var anmälda till OS-seglingarna 1912 som ägde rum i farvattnen utanför Nynäshamn. Tre båtar hade anmälts sig till denna klass förutom Kitty var det Circe och Magda.
OS-seglingarna inleddes lördagen den 20 juli år 1912. Vädret var klart och varmt och vinden laber ostlig till nordostlig.
Kitty var lite av en förhandsfavorit. Båten ägdes av bankiren N. Asp och rorsman var grosshandlaren Carl Hellström j:r som fyra år tidigare hade bärgat ett OS-silver med båten Winga i England.
Starten var urusel för Kitty som kom 25 sekunder efter. Flera båtar ”hade problem med ballongerna” (spinnakrarna) och Kitty ”var för starkt garnad” – så det tog flera minuter innan ballongen blåste ut och det sinkade båten. Men Kitty kommer igen, tar täten på kryssen, och vinner racet före Nina. En rysk 10:a kommer sist.
Kittys seger innebar att den svenska nationspoängen kom upp i 130 och guldmedaljen blev Sveriges första i OS-segling och segern bidrog till att Sverige blev segrande nation vid OS i Stockholm år 1912.

2 kommentarer:

  1. Min farfar fabrikör Hellman i Norrköping ägde Kitty -jag har några fotografier från 1920 talet i mitt arkiv någonstans...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Peter
      Skille mkt gärna vilja komma i kontakt med dig
      Hälsn Fredrik Hellmann Nrkpg
      0704 33 30 69

      Radera