onsdag 13 juli 2011

Hajstorp - ett kärt återseende!


























Senaste helgen besökte vi slussen Hajstorp i Västergötland som är en naturskön plats vid Sveriges Blåa Band Göta Kanal och ligger strax ovanför Töreboda som i sin tur ligger nära kanalen utfart i Vänern nära Mariestad. Vi träffade nya norska vänner som köpt en lägenhet i Töreboda i ett hus som kommunen första tänkte riva men senare rustades upp och såldes till våra grannar på andra sidan gränsen.


För oss båtfarare och sjögående skärgårdsbor från Nynäshamn var besöket i Hajstorp ett kärt återseende. Vi var där för snart 40 år sedan i juni 1972 på en resa runt svenska kusten med 70-talets båtsensation motorbåten Albin 25.


Alla båtfarare borde en gång i livet segla i denna park för det är så det känns att i lugn och ro glida fram genom det sommarvackra landskapet på egen köl eller med någon turbåt.


Under 90-talet gjorde jag en reportageserie i DN döpt till "Svenska Diken" där Göta kanal hade en given plats. Då mötte jag amerikanska turister som första dygnet klagade på de trånga hytterna i kanalbåten med så fort båten passerat första slussen i Mem på ostsidan så förändrades deras attityd. I fortsättningen satt de upp på däck mesta tiden av dygnet och lät sig förföras av landskapet.


För familjen ombord i Albin 25:an var det en magisk resa inte minst för morfar John Nordmark som fullgjorde sin värnplikt som luftvärnssoldat i Karlsborg. När vi på kanalresan besökte den väldiga fästningen så berättade han hur han åkte tåg från Långträsk i Norrbotten med väskan full av palt som hans mor kokat.


Mormor Hanna Nordmark klev i land i Hajstorp och köpte två chokladkakor till grabbarna i slusscafeét. Vi sände de båda en varm tanke denna vackra sommardag nästan 40 år senare.


Den dubbelruffade Albin 25:an var och är en idealisk kanalbåt med sin rymd och ringa motor som ger en behaglig marchfart på de 5 knop som är kanalens maxfart 5 knop.


Göta Kanal invigdes år 1832 under pompa och stått och är numera en av Sveriges verkliga turistfällor tillsammans med Vasa-museet med flera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar