onsdag 16 maj 2012

Båtspaning: HUR BLIR DET NYA BÅTLIVET?

Ur led är tiden. Såg nyss en IF-båt till salu för 20 000 kronor på den begagnade båtmarknaden som nu går att nå med en smartphone som ger både bild och text. I luften känns den som en gigantisk dumpning av båtpriser är på gång det när det gäller 60-70-80-talsbåtarna. Ägarna slumpar bort dem till vrakpris då de uppenbarligen tröttnat på sina flytetyg. IF-båten som är en av mina favoriter kostade för 25 år sedan 150 00 kronor i nyskick.
Mister Segling himself  Pelle P sade nyligen i en TV-soffa att det var nästan omöjligt att bygga och sälja nya båtar då utbudet av äldre båtar är så stort att det inte går att konkurrera. Idag kostar en nybåt uppåt en miljon kronor och vem har råd med det? Läste i en båttidning att en motorbåt med snurra kostade 250 000 kronor och det bedömdes som billigt?
Är det svenska båtlivet på väg mot en härdsmälta nu när många av oss 40-talister tröttat på att vara på sjön och slumpar bort våra kära drömbåtar till pris. Tänker på en nära bekant som förgäves försökte sälja sin daycruiser med V 8 och till slut bytte den mot en vattenskoter.
Ur led är tiden - vem är född att vrida den rätt igen? Nu åker vi ut till ön för att sjösätta lillbåten och tvätta ren Örnjollen från 70-talet som många unga inte hade en aning om att den fanns. På det lokala segelsällskapets loppis köpte jag ett par paddlar för att familjems båkids skall få pröva att samarbeta ombord med var sin paddel. Om de bli osams så kommer de ingenstans. 
En IF-båt nästan gratis - en vacker dag slår vi till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar