onsdag 2 maj 2012

Sjösättningsdax: GLÖM INTE DYVIKAN!

  Glöm inte "dyvikan"! Ett råd iunför sjösättningen för vissa båtar. "dyvikan" eng "plug" kallas proppen till ett länshål i en båt. Ordet kan härledas till lågtyskans "dovicke" och holländskans "douvika" som sägs betyda "tapp". Att glömma dyvikan kan innebära att flytetyget sjunker.
Skepp och sjömän ruttnar iland, lär sjöhjälten Hornblower ha sagt. Passar väl så här års i maj då båten ska i. Idag köpte jag en påstådd miljöburk för 300 rpänn och är " detskall vara  koppar i år" sade expediten i lokala båtaffären. Suck och pust! Vilken färg är nu den rätta? Båtlivets dubbla miljöbudskap gör det inte lättare.
  Nåväl varje båtsäsongs början innehåller samma längtan till Sjöhavet och Skärgården världens bästa plats för båtliv och det räcker med att ha en liten båt för att få njuta. Ska spänna bågen lite extra i år då jag trots goda föresatser tidigare år varit för lite på sjön.   
  Sjösätta heter på engelska "launch". Små båtar (bilden ovan) sjösätts på en ramp. Större fartyg sjösätts från en slip (bilden nedan) på vilken de skjutsas ner i  vattnet.
  Nybyggda båtar och fartyg skall döpas enligt traditionen och dopförrättaren bör helst vara en kvinna. Efter att hon uttalat dopnamnet kan hon säga "må lycka och välgång följa dig och din besättning på dina resor över de sju haven".
  Numera rustar vi och sjösätter båten från en båtvagn. På 60-talet släpade vi segelbåtar i såpade rännor i ett sällskap i "Marabou River" ån som flyter genom Sundbyberg. Det var mödosamt och skulle knappast funka idag. En ilsken slipbas kommenderade oss och när vi inte fattade så vinglade båten farligt till.
  Att sjösätta var inte bättre förr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar