tisdag 30 april 2013

Fredsspaning: VI MÅSTE VISA VÅR FÖRMÅGA!


 Vi måste visa vår förmåga när främmande makt genomför militära övningar i vårt närområde!
  Det är den enda rimliga slutsats att dra efter senaste strulet med våra JAS-plan på marken när Ryssland genomförde flygövningar nära svenskt territorium och möjligen övade anfall mot svenska mål. Att visa sin förmåga innebär inte att höja konfliktnivån eller starta ett krig utan mer tala om att vi finns där.
  Parallellen till 80-talets ubåtskränkningar under det kalla kriget är slående. År 1972 skrotades i princip den fartygsbaserade ubåtsjakten och när den ryska kärnvapenbestyckade U 137 grundstötte i Gåsefjärden i oktober 1981 så fanns inte mycket att ta till möjligen några helikoptrar. Ett genialt drag var att placera en tung svensk isbrytare i vägen för att hindra ett eventuellt ryskt fritagningsförsök.
  När ubåtsjakten i Horsfjärden drog igång ett år senare 1982 låg jagaren Halland på Muskö för att avrustas. Om hur fartygschefen kommendörkapten Hans von Hofsten kände sig vittnade han senare om i sin bok "I kamp mot Överheten!.
  Vi lyckades inte fullt ut visa vår ubåtsjaktförmåga under 80-talet vilket orsakade samma turbulenta debatt som nu mellan de som tror och de som tvivlar på att vi skall visa vår förmåga.
  Vem skall vi lita på i nuläget när vi inte har något folkligt försvar längre?

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar