söndag 21 april 2013

"MANGE" HAR MÖNSTRAT AV!




  En av svenskt kappseglings verkliga profiler Magnus "Mange" Olsson har avlidit 64 år gammal på ön Lanzarote där han tränade en besättning inför nästa kappsegling Volvo Ocean Race.
  "Mange" avled i sviterna efter en stroke i kretsen av sina närmaste.
  För oss som följt segling och kappsegling genom åren var "Mange" en storfavorit att möta och intervjua - alltid ett smittande leende. Inga sura miner. I Nynäshamn var han flera gånger och seglade allt från jolle till senaste Ericssonbåten som var här och testade. Mitt i allt jäktet som omger dessa havets seglande gladiatorer  hade "Mange" alltid en stund över för att svara på frågor.
  "Mange" började sin karriär i jollen 505 och kom senare att segla storbåt på internationell nivå. År 1976 var han med i besättningen ombord i den svenska 12:an "Sverige" i Americas Cup tillsammans med bland annat skepparen Pelle Pettersson. De var goda vänner hela livet och brukade åka skidor tillsammans.
 "Mange" hann med sex starter i jordenruntkappseglingen Whitbread senare Volvo Ocean Race.1997 var han ombord i vinnarbåten EF Language.
  På senare tid hade han anlitats av SCA inför nästa kappsegling och denna båt skall ha kvinnlig besättning. Det var i samband med denna träning som han råkade ut för den stroke vars sviter nu ändat hans liv. 
  Det är ett stort tomrum inom svensk och internationell havskappsegling när nu "Mange" mönstrat av för gott. Hans glada leende lever kvar från en storseglare och en inspirerande förebild. 
   Goda vindar i din seglarhimmel "Mange"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar