söndag 1 februari 2015

Båtfrågan: VAR FÖR HETER DET RÖSTJÄRN?

Bildtexter: Olika typer av röstjärn. Översta bilden visar sprängskisser från fritidsbåt.
Andra bilden  röstjärn av traditionell typ på ett segelfartyg. Tredje bilden visar förstärkning av röstjärn utförd ini i ruffen på segelbåt. Fjärde bilden visar röstjärn med fästbultar som placeras på däck. Femte bilden visar båt under segling. Röstjärnen syns tydligt på segelbåtens utsida.







Fråga: Jag skall byta röstjärn på min 30-åriga segelbåt. Mycket utförliga instruktioner har jag fått från båtens intresseklubb men varför heter det röstjärn? Varför inte fästpunkt för mastens vant? Är ordet möjligen en kvarleva från gångna tider. Tacksam för svar!
        "Vantspridaren"

Svar: Jovisst, röstjärn är ord som hängt med från förr i "det lyckliga båtspråket", för att citera legendariske båtboksförfattaren Åke Janhem. Röstjärn kan härledas till ordet röst (eng channel, chains - ty. Rüste. Pütting) som är en utbyggnad utanför bordläggningen tvärs masten vid skarndäck. Denna detalj skall ursprungliga ge mer spridning åt vant och barduner. På en tremastad fullriggare heter det till exempel fockröst, storröst och kryssröst med hänvisning till de olika masterna.
  På moderna segelbåtar varierar denna detalj men den kallas allmänt för röstjärn. Syftet i första hand är att förstärka den område i däck och skrov som utsätts för hårda belastningar på vanten vid anspänning av riggen och under hård segling till exempel kryss bidevind.
  Ett röstjärn på en träbåt kan bestå av en stålplatta som bultats tills skrovet. På en plastbåt är motsvarande rostfria stålplatta inplastad i skrovet. 
  I sjömansvisans värld finns ordet röst som till exempel i visan "Möte i Monsunen" av Evert Taube, fjärde versen:

  • Vi fick ända från backen och lejdare midskepps
  • och vår fjärdestyrman äntra upp på den,
  • men i röstet står en svensk sjöman som jag nu återser
  • Fritiof Andersson min gamle barndomsvän.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar