onsdag 9 december 2015

Fredsspaning: FULKANTIG USS ZUMWALT SJÖSATT





BILDTEXT:  USS Zumwald på kurs mot första provturen i Atlanten. Detta kantiga jättefartyg lär ha samma radarsignatur som en fiskebåt med hjälp av Stealthtekniken.  
  Intressant att jämföra med svenska marinens Smyge (bilden nedan) som kom på 1990-talet som en testplattform för den nya tekniken som skulle göra örlogsfartygen svårare att upptäcka av fintlig radar. Nya korvetterna i Visbyklassen har den nya tekniken.   

Ett av den  världens fulkantigaste örlogsfartyg med oanade militära resurser har sjösatts och provkörts till havs i Atlanten. Båten heter USS Zumwalt - ett nytt amerikanskt örlogsfartyg fullsmockat med högeffektiva vapen som missiler, kryssningsrobotar, artilleri, laservapen med mera. Kan tänkas gå nära en fientlig kust och inleda en högeffektiv förbekämpning på långt avstånd.
  Hon har så kallad "Stealth-profil" det vill säga skrov och överbyggnad är formas så för att ge minsta möjliga radarsignatur till fientlig radar. Det sägs att detta gigantiska örlogfartyg har en radarsignatur som en mindre fiskebåt. I svenska flottan har samma Stelth-teknik utvecklats för våra modernaste kustkorvetter från en prototyp som heter "Smyge". Hon ligger numera i depå som testplattform för olika projekt.
  USS Zumwalt några data:

  • Längd 183 meter
  • Bredd 25 meter
  • Framdrivning 2 st gasturbiner.
  • Fart ca 30 knop
  • Vapensystem: Missiler, kryssningsgrobotar, artilleri. antiubåtsraketer mm.
  • Kostar ca 35 miljarder kronor. Tre båtar skall byggas.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar