onsdag 30 november 2011

OS 1912-2012: BJUD IN BRIGGEN TRE KRONOR!



















Är det möjligt att den seglande briggen ”Tre Kronor af Stockholm” kan förgylla nästa år jubileumsregatta? När OS seglades i Nynäshamn 1912 var de seglande skeppsgossefartygen ett populärt inslag ibland OS-seglarna Briggen ”Tre Kronor” är byggd är delvis en kopia av briggen ”Gladan” som var med och kappsegade seglade med fullriggarna ”Jarramas” och ”Najaden”.
Dåtida rapporter berättar att starten gick nära grundet Pigbådan i Gårdsfjärden väl känt av oss nynässeglare sedan urminnes tid. Innan start hade de tre fartygen ankrat upp med beslagna segel. De mindre skeppbåtarna var upphissade i sina dävertar och besättningarna – skeppgossarna – var uppställda på däck.
Klockan nio fick de tre fartygscheferna veta banans sträckning och en timma senare gick startskottet. Fullriggaren ”Jarramas” räknades som den snabbaste båten tillsammans med ”Najaden” medan ”Gladan” byggd 1857 var ett betydligt äldre fartyg. Det gällde också för de tre besättningarna att segla sina fartyg på ett ”örlogsmannamässigt sätt.”
KSSS (Kungliga Svenska Segelsällskapet) som var med och arrangerade OS-seglingarna publicerade en rapport i sin årsskrift skriven av en seglare som sannolikt var med ombord på ”Gladan”. Reportern skrev entusiastisktr:
”Innan startskottet small på Gladan kommenderades ”märsskepparna i märsarna”, hvarefter kapten Fröding riktade några manande och hurtiga sjömansord till sina gossar. Så ljöd signalen och den förut så tysta fartyget blef ögonblickligen en tummelplats för högljudda kommandorop”
Dåtidens kommandoord typ ”Klar att äntra upp och så loss!” eller ”Loss toppläntor och racktaljor!” eller ”Hala brassarna, brass skarpt för!”syftade till att få rätt vinkel på alla segel i förhållande till vinden med målet att nå högsta fart. Banan med start på Gårdsfjärden var 12 sjömil. Briggen ”Gladan” for iväg till havs först tätt följd av ”Najaden” och ”Jarramas”.
1912 års seglande reporter var lyrisk i sin beskrivning av de tre skeppsgossefartygens kappsegling och skrev bland annat om ”ett starkt intryck af målmedveten sträfvan och den vackraste korrepondens mellan den kommenderande viljan och de lydande organen”…
Om briggen ”Tre Kronor af Stockholm” kommer till Nynäshamn under nästa års jubileumsregatta kan vi marina nördar möjligen att få en lektion i konsten att segla ett av dessa ståtliga fartyg vars förlaga var med vid OS-seglingarna 1912.
Fotnot: En fullriggare är ett segelfartyg med minst tre master med råsegel på samtliga master. En brigg är förenklat en liten fullriggare med två master som båda har råsegel. År 1912 användes skeppsgossefartygen som utbildningsplattform för flottans underofficerare och officerare. ”Jarramas” och ”Najaden” är idag museifartyg i Karlskrona respektive Halmstad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar