onsdag 16 november 2011

Nynäs-Nytt: HA KOLL PÅ JULLJUSEN!

GLAD ADVENT!




Stäng in branden – röken dödar! Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus! Om det brinner hos dig – ta dig ut och stäng dörren! Det var en del av budskapet i ett infomöte i ett bostadsområde i Nynäshamn i veckan. Det var Tony Kullman insatsledare och kommunsamordnare som höll i mötena och med stora infoskärmar försökte då oss boende att förstår hur viktigt det är med att systematisera brandskyddsarbetet. Nynäshamns brandförsvar bekämpar årligen ett 30-tal bränder i bostadshus och så här års är 3:e advent den värsta dagen då många bränder startar för att adventsljusen brunnit ner och inte bytts ut.
Från och med 2010 så har fastighetsägaren ett större ansvar för brandskyddsarbetet med mera. Vi skall se till att rökluckor fungerar som de ska och att trapphusen rensas på brandfarligt material typ barnvagnar, brandfarliga julprydnader på dörrar, med mera som kan orsaka farlig rökutveckling om de tar fyr.
Brandfilt, spisvakt mot överkokning på grund av glömska, eldsläckare på minst 6 kilogram, brandvarnare i alla rum, är några av de detaljer som en boende kan ta ställning till för att höja sin säkerhet. En olöst fråga är hur brandskyddet i garage kan förbättras. Bilar brinner och Södertälje har till exempel i genomsnitt en brunnen bil per natt av bilar som är parkerade utomhus. Nynäshamn har än så länge förskonats från många anlagda bilbränder med det inträffar då och då.
Nynäshamns brandförsvaret har också haft ett nätverksmöte för stadens bostadsrättföreningar och bostadsföretag på brandstationen. Ett välbesökt möte med Clas-Göran Öhman från Södertörns brandförsvarsförbund som fördjupade diskussionen om ett systematiskt brandskyddsarbete.
En brand som inte en boende kan släcka själv inom två minuter kan utvecklas till en brand som kräver brandkårsutryckning som i bästa fall kan vara på plats och jobba inom 10 minuter förutsatt att utryckningsvägar är klara vilket kan vara ett problem när vintern slagit till.
En ny brandkälla som vållat dödsbränder är bärbara datorer ”laptops” som utvecklar värme om de använd tex i sängar utan skydd. Vid ett tragiskt dödsfall hade en laptop skjutits in under sängen efter avslutat användning och satt fyr på bråte och röken dödade mor och barn.
En nyhet på årets nätverksmöte var ett projekt trygghetsbesiktning av fastigheter och gårdar framtaget av Södertälje kommun, Södertörns Brandförsvarsförbund och polisen i Södertälje. I projektet ingår också Nynäshamns kommun liksom projektet ”Grannsamverkan mot brott! I slutänden kan en fastighet få ett certifikat efter besiktning i två nivåer som kan användas för att ge boendet en trygghetsprofil som höjer värdet hos fastigheten. Trygghet i boendet är idag allt viktigare då denna faktor varierar mellan olika bostadsområden. I vissa bostadsområden finns idag uppsökande ”Trygghetsvärdar”. Grundläggande är att vi skall bry oss om varandra och ha en rimlig riskbedömning



  • Kommentar: När jag fullgjorde värnplikten 15 månader i flottan under det kalla kriget i början av 60-talet fick mina kompisar och jag utbildning i skyddstjänst vid Berga Örlogsskolor. Vi släckte oljebränder och tränade läcktätning i ett gammalt pansarskepp som jag minns hette Oscar II. Ett påtagligt minne var när Lasse och jag med en brandslang med 12 kg tryck kröp mot ett brinnande oljefat i ett trångt rökfyllt mellandäck. Då förstod jag hur det kan vara att släcka bränder. En nära-döden-upplevelse.Tyvärr är värnplikten borta inte minst som utbildningsplattform i risktänkande som vi hade nytta av i det civila samhället. Det goda kamratskapet - att bry sig om varann - lärde vi oss i lumpen. Var hittar unga tjejer och killar samma känsla och säkerhetstänk idag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar