onsdag 2 november 2011

Nynäs P-elände: FLYTTA BUSSTRAFIKEN!!


Är det inte dags att flytta busstrafiken från Fredsgatan till Hamngatan? Det skulle i så fall innebära en klar förbättring av trafikmiljön på Centralgatan och bussresenärerna får möjligen bara gå ett hundratal meter längre. Den gångna helgens trivsamma knallemarknad på avstängda Fredsgatan visade vad denna gata kan användas till med målet att skapa en mer levande stadskärna. En bussflytt ligger också i linje med den pågående trafikplaneringen för att minska hotet att P-eländet skall kväva stadskärnan.
I storleksordningen fem busslinjer trafikerar idag Fredsgatan. Bussarnas hållplats för utgående bussar ligger vid tobaksaffären. Bussarna fortsätter sedan ut förbi Pingstkyrkan ut på Hamngatan och vidare mot Nynäsvägen.
Om busshållplatsen för avgående bussar låg vid Hamngatan nedanför kyrkan skulle bussfärden mot Nynäsvägen bli densamma. De som kommer från city och skall åka buss få gå lite längre. Stadstrafikens bussar kan svänga upp Vikingavägen.
Trafikmiljön på Centralgatan mellan Hamngatan har försämrats i takt med att bilarna inte minst de lådliknande lastbilarna blivit större. Att vara en cyklist som hamnar i kläm mellan svängande buss vid SEB-bankens hörna samtidigt som en stor skåpbil står parkerad i hörnan mitt emot är direkt farligt. Då inser i alla fall jag att Centralgatan från början byggdes för hästfordon och oxkärror och inte för tung buss- och stadstrafik.
De stora vinnarna på en bussflytt bli också gående och cyklande som slipper stora bussar som svänger. De stora förlorarna på ett bussflytt blir Hamngatans gratisparkerare som snällt får ställa sig någon annans stans och öppna plånboken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar