fredag 5 juli 2013

Almedalen: SPRETIGT OM FÖRSVARET!

  




Bilderna visar symbolen en svensk tiger från beredskapsåren under det andra världskriget 1939 till 1945. I mitten ÖB Sverker Göranson rapporterade att försvaret klarar en vecka om vi blir angripa. Modigt att ge oss denna konsumentupplysning. Nedre bilden -  den typiska svenska stugan på något skär någonstans i Sverige.
-------------------------------------

Nu drar Almedalsveckan mot sitt slut. Mycket intressant har det varit att följa politikerna på denna arena i strålande sommarväder. För ovanlighetens skull kom försvaret att nämnas i försiktiga ordalag. Försvaret är inget man vinner valet på sade förre moderatledare Gösta Bohman en gång när det begav sig under det kalla kriget. Förstod vi egentligen vad som pågick under den till synes fridfulla ytan? Mörkade Överheten?
  I nuläget 2013 inför nästa års val  är de flesta riksdagspartierna utom miljöpartiet beredda att satsa något på vår viktigaste säkerhetsfråga. Till och med vänsterpartiet kan tänka sig att satsa.
  SD och V kan tänka sig återinföra värnplikten som försvann upp i rök efter det kalla krigets slut och det gamla invasionsförsvaret skrotades och ersattes med ett insatsförsvar. De övriga partierna och ledamöter i försvarsberedningen är tveksamma i några fall avvisande. 
   Vad som inte sägs är att det blir sannolikt för dyrt att inkalla och utrusta tjejer och killar. Mot det står den förankrade folkviljan och inte minst vänsterns ständiga skräck för ett nytt Ådalen 31 som då och då dyker upp som ett spöke ut det förgångna.
  Huvudfrågan känns ändå vara Nato. Kan ett litet stort land med 9 miljoner invånare. som Sverige ha råd att satsa på ett eget försvar för att försöka behålla alliansfrihet som syftar till neutralitet i krig? 
    Att utrusta 10 brigader soldater skulle kosta hela försvarsbudgeten ca 42 miljarder kronor, enligt experter.
  Försvarsmaktens samarbete med försvarsalliansen Nato är i nuläget kreativt med deltagande i övningar Partnerskap För Fred utan att vi för den skulle är medlemmar. I  ett skymningsläge så är samarbetet än mer utvecklat. Vi är mer beroende av Nato än vi låtsas om. Är inte detta lite pinsamt?
  Sannolikt kommer försvarsmakten nu att få mer resurser att försöka hitta en linje som ger lite mer för pengarna och lyfta frågan så vi kan visa att vi har en beredskap. Det skall stå den dyrt som tänker hoppa på oss.
  Vi måste visa vår förmåga och inte hamna i nåt dumläge typ den danske missnöjespolitikern Glistrup som föreslog telefonsvarare som sade "Vi ger oss!" när den lede Fi lyfte på luren.
   Låt oss hoppas att statsministerns tal om försvaret som ett "särintresse" ersättes med "riksintresse".
  De stat som inte på ett trovärdigt sätt kan ta han om sina medborgares säkerhet kan inte ta hand om något annat heller..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar