söndag 7 juli 2013

Miljöspaning: SAMHÄLLSPLIKT FÖR KATASTROFER?






    
Är det dags att införa samhällsplikt för att kunna hantera miljökatastrofer typ stora översvämningar och snöstormar?
  Frågan har diskuterats tidigare då den allmänna värnplikten fortfarande fanns. Tanken var att utrusta speciella miljöförband som i utsatta lägen skulle hjälpa utsatta människor. Det finns goda exempel på att till exempel arméns bandvagnar - världsbästa enligt många - har hjälp isolerade byar på landsbygden med mer i snöstorm och annan elände när normala civila fordon kört fast. Möjligen kan båtar från arméns brobyggare komma till nytta?
  "Samhällets beredskap dålig för att möta extremt väder" skriver idag Ber Bolind, Torbjörn Magnusson och Björn-Ola Linder på DN:s debattsida. Skyfallen i Sverige har ökat de senaste 40 åren. Staten måste ta ett större ansvar för att finansiera klimatanpassningen.
  Enligt experter råder det ingen tvekan om att klimatet håller på att förändras, och att vi tydligare kan se verkningarna här i Sverige. Vi måste räkna med både ökad nederbörd och högre vattennivåer i hav och vattendrag. Vattenkvaliten i sjöar och vattendrag kommer att försämras och det kan hota tillgången på dricksvatten. Fastigheter för hundratals miljoner riskeras att förstöras av översvämningar och jordskred. Det gäller att klimatsäkra utsatta byggnader och viktig infrastruktur genom att till bygga vallar. Det kan bli dyrt men det kostar ännu mer att återställa förstörda hus och byggnader. 
  Klimat- och sårbarhetsutredningen har pekat ut områden längs Vänern, Göta älv och Mälaren som särskilt sårbara.
  Hur samhällstjänst skall lösas juridiskt får experterna grunna på. Vi har ju en pliktlag - skolplikten. Överstyrelsen för civil beredskap finns den?
    Klart är att civila räddningstjänsten måste förstärkas. Den kan omöjligt lösa stora uppgifter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar