tisdag 30 juli 2013

Nynässpaning: 40 ÅR SEDAN VI FASTNADE MED ANKARET






Bildtexter: Överst Bergers åkeri som revs och blev radhus i kvarteret Hjorten 1973. Mittbilderna visar hamnen i början av 70-talet med dåtidens trålare som ofta landade fisk i hamnen. Notera de vackra träbåtarna som ännu var ett normalt inslag i hamnbilden. Nederst författaren på nya Havstrappan. I bakgrundet Ostindiefarare Göteborg på besök och dåvarande kommunalrådet Ilija testade vevlingarna i stormasten. Året var 2008.
_____________________________________________
  I vimlet på havstrappan i Nynäshamn denna vackra sommar med glada turister styr minnet 40 år tillbaks då vi flyttade hit och sedan blev kvar här.
  Allt började en regnig augustidag då vi anlöpte med båt som vi tagit oss kusten runt genom Göta Kanal och sedan vi Danmarks öar och Bornholm. Vi var trötta efter två månaders liv i en båt. Vi rundade kumlet och smög sakta in mot kaj där det låg ett ruckel som visade sig vara stadens båtfirma Norberg&Nilsson.
  Vi släppte ankaret akter och fastnade direkt i någon halvsjunken surstock som låg utanför den rangliga ponton som markerade Nynäshamns Gästhamn.
 - Vilken håla har vi nu hamnat i, gormade skepparen som efter backmanöver och avhåll på en knap lyckades få loss ankaret som släppte det längre in.
  I början av resan träffade vi en annan båtfamilj i Västra Stendörren utanför Nyköping. De var från Nynäshamn och hade liksom vi två grabbar som snabbt fan varann och latjade med gummibåten. Vi var inblåsta och kom att bli goda vänner och familjen som var från Nynäshamn bjöd in oss till ett besök.
  Så nu låg vi här i hålan på sensommaren 1972 och undrade var vi skulle ta oss till. Vi traskade i vattenpölarna upp mot centrum som var tvärdött så när som, några kunder på Konsum vid Alkärrsplan. Om inte minnet sviker så låg en EPA affär i hörnet Fredsgatan-Centralgatan.
  Vi fortsatte resan in mot Stockholm. Familjen bodde i Sundbyberg och hade båten i Bällstavikens segelskap i Bällstaån som kallades "Marabou River" i folkmun då den stora chokladfabriken låg längre uppströms.
  Hösten 1972 hittade vi en annons i DN på ett nytt radhus i Nynäshamn. Vi åkte ner och betalade handpenning till byggaren Niklasson och våren 1973 flyttade vi in i radhuset som ligger i Bergers Backe, Centralgatan där den tidigare låg ett åkeri.
  På den vägen är det 40 år år 2013 senare när jag passerar hamnen. Norberg&Nilssons ruckel som tydligen fungerade utmärkt som serviceverkstad är borta. Inte mycket är sig likt.
  Det sägs att nostalgi urholkar själen. Må så vara men i Nynäshamn har det mesta blivit bättre med åren - inte minst i hamnen där det alltid händer nåt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar