onsdag 10 september 2014

Båtspaning: EL-DRIVNA PENDELBÅTAR I STOCKHOLM



Bildtext: Nya elfärjan Sjövägen har invigts i Stockholm. 


  Två eldrivna färjor är aktuella i Stockholm - Movitz och Sjövägen. Elfärjorna skall bli ett miljövänligt alternativ för pendlare i Stockholm inte minst när Slussen skall byggas om. 
   Fartygens batterier laddas med el från vind- och vattenkraftverk. Med det stora batteripaketet har en av elfärjorna en driftstid på ca fem timmar. Snabbladdningen på 10 minuter görs under dagtid.
  En annan ny elfärja byggd i Danmark skall inom kort sättas in på en rutt i innerstaden. Den nya elfärjan kan ta 150 passagerare och 25 cyklar. Färjan skall heta Sjövägen och linjen kallas av SL för Linje 80 Sjövägen. I närtid sätts nya elfärjan in på rutten Saltsjökvarn - Allmänna Gränd och Nybroviken.
  Nya färjan kan ta 150 passagerare med 90 sittande under tak. Farten är 8 knop men kan maxas till 10 knop. Batterierna är på 500 kw 
 Sedan den 22 september trafikerar elfärjan M/S Sjövägen sträckan Nybroplan - Allmänna Gränd - Saltsjöqvarn på morgnar. mitt på dagen samt eftermiddag och kväll.
  Sjövägen ägs av rederi AB Ballerina. VD heter Gustaf Myrsten som också driver Utö Rederi i södra skärgården.
    Rederiet som varit verksam på linjen Sjövägen sedan 1998 blir också operatör. Drygt 250 000 pendlare reste med Sjövägen i år fram till augusti månad. Antalet väntas öka mycket tack vara den nya elfärjan och kan bli strax under 300 000 resenärer i år, enligt prognosen.
  Sju miljoner skall elfärjeförsöket kosta fram till 2015. Om försöket blir lyckat fortsätter det och landstingspolitikerna som stöder projektet ser Stockholm som en framtida elbåtshuvudstad med miljön i fokus.


2 kommentarer:

  1. Kan det bli bättre. En tyst sjötur på morgonen i en av världens vackraste huvudstäder - Stockholm. "Sjövägen" är ett fyndigt ord i sammanhanget. En elbåt går numera med beteckningen E/S före båtens namn - alltså E/S Movits.

    SvaraRadera
  2. Movitz med Z skall det vara som i Fader Movitz en känds profil i Fredmans Epistlar av Bellman.

    SvaraRadera