tisdag 30 september 2014

Båtfynd: MONARK 690 - EN HÖGSJÖSNIPA







 En snipa för alla väder - skriver båtpressen i dagsläget och betonade av vad som sades om Monark 690 på 70-talet är ett omdöme som står sig än i dag.

  • Säljs 2014 på nätet för ca 75 000 kronor.
  • Såldes ny standardutrustad år 1987 för 200 000 kronor

 År 1971 testade vi en av de första sniporna på en resa runt Kattegatt. Start i Varberg mot den vackra sandön Anholt i Kattegatt. Det var en sjöresa med tidvis horisont då snipan fick visa vad hon gick för.
  En snipas akter är mycket viktig för att hon skall bli en god sjöbåt. Akterskeppets spantruta skall vara så utlagt att hon inte gräver ned sig i grov medsjö då våghastigheten kan vara större än snipans fart genom vattnet. Snipor med för smala akterskepp förses ibland med trimplan för att kompensera. Inte alltid så sjövänligt.
   690:an har ett fylligt akterskepp som i kombination med barlast ger en jämn gång även krabb havsjö. Konstruktören Bror Svenningson har verkligen lyckats vid ritbordet.
  Den båt vi "seglade" med runt Kattegatt år 1971 var en kappad version med rigg (barkade) och segel. Vi sov under kappen och ett stort kapell sin täckte sittbrunnen med en rymlig soffa akterut. 
   Vi fortsatte ner genom den danska övärlden som då var betydligt glesare med gästbåtar i hamnarna. Det var färska rundstycken till frukosten, hackeböff, flundra, Haveskum och en och annan pors. Barnen lekte flitigt i sandstränderna. Båtliv som allra bäst.
  Ser att det finns Monark 690 till salu för 75 000 kronor nätet. Måste ses som ett klockrent fynd om motorn - Volvo Penta, Yanmar m.fl är fräsch. Glasfibern i skrovet lära hålla många år.Båten godkändes av sjöfartsverket 1977 och tillverkaren Monark Crescent i Varberg hade också Lloyd´s certifikat på sin båtar när det begav sig.
    År 1987 tillverkades snipan av Nyköpings varv AB under namnet NV 690 och såldes med motor 18 hk standardutrustad för 200 000 kronor.
    Övriga data:

  • Mått 6,90 x 2,50
  • Djupgående 0,90 meter.
  • Konstruktör Bror Svenningson
  • Barlast: 200 kg bly. 

1 kommentar:

  1. Prisbilden på denna 690:a visar hur snett det är i båtbranschen. Nya båtar kostar för mycket oftast med sexsiffriga belopp medan äldre sjöstarka båtar kostar för lite. Det har gått inflation i tänket. Inget har ju ändrats vad gäller att vara på sjön. Den biten har inte förlorat sin själ, Det finns inga nya båtar.

    SvaraRadera