måndag 29 september 2014

Båttrafiknytt: KORSÖ ERSÄTTER BAMSE!



  Bildtext: Överst isbrytande Bamse som nu försvinner och ersätts av isbrytande Korsö efter den 14 december på traden Nynäshamn - Nåttarö - Aspö - Norrö - Rånö - Ålö. De två nedre bilderna visar Krsö förtöjd vid Mälarvervet i Stockholm.
____________________________________
 Det blir sannolikt bogser- och passagerarfartyget Korsö som ersätter Bamse i södra skärgården mellan Nynäshamn och Ålö i vinter. Korsö byggdes 1939 för Landskrona hamn. Hon hette en period  Ven innan hon kom till Stockholms skärgård.
  Enligt tidtabellen så börjar vintertrafiken efter den 14 december men det kan bli fråga om att fortsätta med båten Utö Express så länge det är isfritt, säger Utö Rederi AB som trafikerar rutten Nynäshamn - Nåttarö - Aspö - Rånö -Ålö. Nya båten Korsö kan också bryta is precis som Bamse.
  En öppen fråga är om vintertrafiken med Korsö skall bli efterfrågestyrd det vill säga att en passagerare bokar i förväg en resa. Sommar och hösttrafik med Utö Express är öppen det vill säga att det är bara att gå ombord 20 minuter innan avgång enligt tidtabell. Båtens kan ta ca 300 passagerare och kön sommartid vid bryggan i Fiskehamnen kan sträcka sig bortom rederiet när solen strålar.
  Vintertrafiken nyttjas av de sommarstugeägare som finns i området. Enbart på Norrö finns 82 fastigheter. Vintertabellen brukar gälla fram till påsk och ersätts då av vårtabellen.
  Korsö ersätter nu isbrytande fd bogserbåten Bamse som troget trafikerat rutten i många år. Det något oklara läget med upphandlingen av båttrafiken i skärgården med W-bolaget som huvudaktör är orsaken till båtbytet i södra skärgården.
  Trafikutövaren Utö Rederi AB kommer enligt uppgift att  senare att gå ut med mer detaljerad information om vintertrafiken med Korsö. Båtfrågan är en av de stora "snackisarna" därute när hösten nu kommit på allvar.
  Korsö är också namnet på en ö utanför Sandhamn i Stockholms mellanytterskärgård. Marinens kustjägarna har sedan många år haft sin utbildning förlagd till denna ö. 

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar