tisdag 20 augusti 2013

Fredsspaning: FLER TJEJER VILL BLI MILITÄRER!



    
Fler tjejer söker sig till försvarsmakten. I år har 20 procent kvinnor sökt sig till GMU( Grundläggande Militär Utbildning). Siffran förra året ca 19 procent och året innan 14 procent.
  Under den Allmänna Värnplikten som skrotades 2010 så var siffran för kvinnor som gjorde lumpen så låg som 5 procent.
  Det är glädjande att notera det kvinnliga intresset för att  göra en insats för den svenska försvarsmakten. Det sker i en tid då det råder svensk politisk velighet om den framtida försvarspolitiken - allt från uttalande om "särintresse" till  att Sverige går in i Nato eller att återinföra värnplikten. Inte minst vänsterpartiet V har överraskande markerat sig med löfte om ökade anslag.
  Jämställdhet inom västländers försvarsmakter är numera självklar inte minst i USA där till exempel det finns kvinnliga piloter i frontlinjen i kriget mot talibanerna i Afghanistan med mera.
  I Sverige finns det sedan länge ledande officerare inom till exempel marinen som är fartygschefer i den senaste tidens moderna örlogsfartyg. Den ibland överlägsna simultanförmågan hos kvinnor gör dem speciellt lämpade för uppgifter i staber och stridsledning på den operativa nivån. 
  Försvarsmaktens nya system som skall rekrytera ca 3 000 nya aspiranter för bara i år öppnar karriärvägar för både tjejer och killar i framtiden. Myndigheten kan på sikt bli den myndighet som anställer flest personal jämfört med andra myndigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar