onsdag 7 augusti 2013

Racespaning: TEAM SCA I FASTNET


 Nu drar det ihop sig tll en av årets mest spänningsladdade havskappseglingar - Fastnet Race - som startar i Cowes i södra England söndagen den 11 augusti och sedan upp till klippfyren Fastnet Rock utanför Irlands kust som rundas och så hem igen till Plymouth. 600 sjömil havskappsegling med nutidens mest avancerade segelbåtar. Huvudsponsor är  klocktillverkaren Rolex.
  Årets race blir också premiär för Team SCA som är med i startfältets 119 båtar varav en tredjedel är utländska. "Svenskbåten" sponsrad av företaget SCA har genomgående en internationell kvinnlig besättning på 12 seglare. Liz Wardely från Australien står som båtkapten i rullan.
  Team SCA har träningsseglat på den kanariska ön Lanzarote där deras coach svensken Mange Olsson avled hastigt till stor sorg för seglarvärlden. Sorgen till trots så satsar nu Team SCA i Fastnet för att testa vad de går för i ett hårt konkurrensfält. 4 Ocean 70-båtar tävlar mot varandra i klassen bland annat Team Russia.
  Fastnet Race blev känt i världen i den stora stormen 1979 som skakade om startfältet. 18 personer omkom varav 3 ur räddningsstyrkan på ca 4000 man.
  I orkanen tappade många seglare helt kontroll och lämnade sina båtar i livflottar trots att de flöt. Några segelbåtar slog runt och blev liggande med kölen i vädret och efter dessa incidenter ställde bland annat krav på att deltagande segelbåtar skulle vara självrätande.
  Totalseglare 1979 efter omräkning blev till slut amerik



anen Ted Turner i sin båt Tenacius en Sparkman&Stephens konstruktion. Ted Turner var den som startade TV kanalen CNN. 
EXTRA: Svenskbåten TEAM SCA ångar på i racet och väntas gå i mål onsdagen den 14 augusti. Kolla på www.fastnet race så kan du realtid följa båtarna. De snabbaste multihull och redan gått i mål.  

1 kommentar:

  1. Mediaskuggan är närmast total i Sverige om årets upplaga av Fastnet Race. Tråkigt med tanke på denna kappseglings tradition.
    De tävlande segelbåtar visar i mångt och mycket segelsportens utveckling på denna nivå.
    Inte minst Frankrikes roll i denna sport ärt intressant. Franska seglare tävlar numera i vad som helst för att få vara till sjöss.
    Tummen ner för svenska media. Ett resultat kan de väl kosta på sig .

    SvaraRadera