söndag 11 augusti 2013

Fredsspaning: PUTTAR OBAMA SVERIGE NÄRMARE NATO?






  
Innebär USA:s president Barack Obamas plötsliga besök i Sverige 4-5 september att vi kommer närmare ett medlemskap i försvarsalliansen NATO?
  En bra fråga, som media brukar säga. USA brukar av tradition dra sig tillbaka även när det säkerhetspolitiska läget kärvar till sig i Europa. Denna protektionistiska sida av Amerika är inget unikt  i ett historiskt perspektiv. Det krävdes ett Pearl Harbor under andra världskriget för att få USA att på allvar ta itu med Hitler trots att det var Japan som lömskt anföll flottbasen  i  Stilla Havet i militärer numera kallar "Överraskande anfall med kort militär förvarning". Efter kriget kom NATO för att skydda Europa.
  Inför president Obamas Sverigebesök är påpassligt på plats i Stockholm James Townsend. USA:s biträdande försvarsminister. Han har sedan 90-talet arbetat med svensk-amerikanska relationer och ser gärna ett svenskt medlemskap i NATO. Men det förutsätter folkets vilja . Vi är redo när de är redo. säger han i en  DN-intervju.
     Vad som är viktigt i den aktuella debatten är att  Ryssland inte är ett  potentionellt hot mot USA trots att Putin ökar sina försvarsutgifter. Det ger USA ett skäl att dra sig tillbaks från Europa USA:s fokus ligger på Sydostasien.
 Övriga länder i Europa drar samtidigt ner sina försvarskostnader i skuggan av den ekonomiska krisen vilket på sikt innebär att deras försvarsförmåga minskar. Får att återta en rimlig styrka så krävs på sikt samarbete mellan staterna och det måste i så fall ske inom försvarsalliansen NATO, menar bedömare.
   Alternativet för Sverige är att satsa mer pengar på försvaret och där vinglar attityden hos våra politiker - allt från "särintresse" och "lägg ner rubbet" till ökade anslag från Vänsterpartiet som vill hålla oss utanför NATO och  Sverigedemokraterna (SD) som kan tänka sig återinföra den allmänna värnplikten.
  USA:s säkerhetspolitiska problem ligger inte i Europa utan mer mot Asien och där fokuserar man nu sin styrka. USA ligger i krig med Al Qaida och terrorismen och tvekar inte att gå in med drönare och andra metoder för att ta kål på fienden. Detta krig lär fortsätta.
   Inbördeskriget i Syrien och en liknande utveckling i Egypten är närliggande hot som måste hanteras. FN är som vanligt i sådana sammanhang en kraftlös papperstiger där vetorätten i säkerhetsrådet blockera alla fredsframtvingande lösningar.
   Sverige i NATO? Obamas historiska besök i Sverige kan ses som en draghjälp åt det hållet - men också som ett försök att stärka upp vår nationella profil. Hur som helst - en ny säkerhetspolitisk karta ritas nu av Europa där Sverige inte kan straffa ut sig med gamla neutralitetsfloskler från den kalla krigets dagar.
  Good bye Obama - we will meet again!
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar