lördag 1 juni 2013
Fredsspaning: SVENSK FRIHET MED NATO?
Medan soldater ur försvarsalliansen NATO övar landstigning på Östersjön stränder inom de områden som under det kalla kriget var rödmålade - så försöker svenska försvarspolitiker sy ihop något trovärdigt om den fortsatta svenska försvarspolitiken.
Utan allians ingen frihet - ett medlemskap i NATO skulle göra försvarspolitiken tydlig och sudda bort hyckleriet, säger en förespråkare och vi som försöker hänga med frågan vet att skillnaden mellan svensk NATO-medlemskap och icke sådant är att betala medlemsavgiften.
Nu handlar inte säkerhet och hot bara om soldater och vapen utan också om ekonomi, terrorism och klimatförändringar. framhåller Försvarsberedningen vilket känns rätt. Vi som röstade för EU som ett fredsprojekt oroas naturligtvis över den ekonomiska krisen i flera av EU-länderna - men vad skulle ett alternativ utanför EU innebära? Ökad konfliktrisk?
Svensk försvar handlar mycket om Rysslands uppträdande - säga vad ni vill. Vi kan inte ha ett försvar som tar time out när ryska flygförband över nära vår gräns. Vi kan väl i alla fall visa att vi kan flyga.
Den ryska utvecklingen med ökade försvarsanslag uppvisar samtidigt allt tydligare auktoritära drag, vilket innebär att de mänskliga rättigheterna hotas av inskränkning. Samtidigt signalerar den ryska försvarsmakten att strategisk atomubåtar skall grupperas i Antarktis för att på sikt kunna nå mål var som helst på sin fiendekarta.
Ett svenskt medlemskap i NATO skulle göra vår försvarspolitik tydligare för det finns i dagsläget inget bättre skydd mot Ryssland. Men ett sådant steg kräver stor politisk enighet och på vänsterkanten odlas fortfarande myten om alliansfrihet och syftar till neutralitet i krig. Det krävs att de två statsbärande partierna - socialdemokraterna och moderaterna - öppnar frågan offentligt.
I retoriken framställs ofta NATO som omistligt för att senare helt glömmas bort. Våra grannar Norge och Danmark trivs i NATO, EU har inga kanoner och nordisk samverkan kan ha sina poänger, heter det.
Under tiden står Sverige och stampar med åtta partier som har olika utgångspunkter för hur försvaret skall se ut.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar