tisdag 4 juni 2013

Sjö-Säkspaning: SMET EFTER OLYCKA MED VATTENSKOTER


 En vattenskoterskeppare körde i helgen på en kvinna i Mälaren som simmade utanför land nära Blackeberg. Kvinnan skadades svårt och har sedan dess legat nedsövd på sjukhus.
  Den svårt skadade kvinnan i vattnet räddades av en förbipasserande motorbåt. Skepparen på vattenskotern smet från platsen och efterlyses nu av polisen som vill ha tips på telefon 114 14. En privatperson såg olyckan och fotograferade den smitande vattenskoterskepparen strax efter olyckan. (Se bilden!)
  Den smitande skepparen misstänks nu för vållande till kroppsskada, sjöolycka och möjligen också smitning från olycksplats. Det finns inget regelverk som styr handhavande av detta snabba flytetyg vilket vilket nu efterlyses av sjöpoliser för att stävja buskörning och höja säkerheten till sjöss.
------------------------------------
EXTRA: Den påkörda kvinnan har nu vaknat upp och fått träffa sin familj. Hon uppges vara utom fara för livet. Polisen har spretiga och spekulativa vittnesuppgifter som vattenskoterns utseende och färg och identifieringen försvåras av att det saknas ett register över snabba fritidsbåtar och vattenskotrar. (Onsdag 5 juni)
  En misstänkt person som kan ha kört vattenskotern är nu identiferad. Han har inte hört av sig till polisen ännu, rapporterar media (Lördag 8 juni)
  En 19-årig man som misstänks ha kört vattenskotern vid kollisionen med kvinnan är nu anhållen. Han är misstänkt för grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till kroppsskada. rapporterar aftonbladet.se.
  Det  var i samband med bildpublicering i tv-programmet "Efterlyst" som polisen sökte kontakt med en man på vattenskoter som fanns i området där kvinnan blev påkörd och allvarligt skadad. Polisen kommenterar inte ärendet i nuläget.
(Söndag 9 juni)
  19-åringen släpptes idag måndagen den 10 juni. Han nekar till brott. Att han går fri försvårar inte den pågående förundersökningen, uppger åklagaren. Misstanken kvarstår.
Måndag 22 juli  Körkört för vattenskotrar efter samma modell som EU-mopeder, föreslår nu infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) efter sommaren olyckor med vattenskotrar. 
-Det är uppenbart att lagen inte följs, säger hon kommentar
   Vi som jobbar för säkerhet till sjöss ser men spänning fram emot detta. Vi är luttrade eftersom tidigare förslag med körkort för snabba båtar, hamnade i regeringens skrivbordslåda ibland andra bra förslag om båtlivet som aldrig genomförts, bland annat registrering.

4 kommentarer:

  1. Så här får det bara inte gå till. Skepparen på denna vattenskoter måste lagföras om inte annat för att kvinnan möjligen kan få något skadestånd.
    Ar vattenskoter ett fartyg? Absolut i juridisk mening - lika mycket som en surfbräda, Då gäller för skepparen sjölagens generalklausul - inge händelser får åsidosätta gott sjömanskap. Dit hör att anpassa farten och hålla noga utkik föröver. Här synes skepparen har brutit mot alla dessa regler. Skamligt.

    SvaraRadera
  2. Jag har fått en del muntliga kommentarer om ordet "vattenskoterskeppare" - för det mesta sägs "vattenskoterförare" inte minst av båthandeln som säljer dessa motorstarka flytetyg.
    Jag gillar inte ordet "förare". Känns om en friskrivning från "skeppare" som är mer ansvarstyngt och egentligen säger vad det handlar om. Befälhavaren kan aldrig friskriva sig från ansvaret vid en sjöolycka - det vittnar historien om.
    Vattenskotrar skall inte ha en frizon inom båtlivet. De skeppare som kör dem har samma rättigheter och skyldigheter som vi andra som idkar båtliv.

    SvaraRadera
  3. I de pågående spaningarna efter den person som misstänks ha kört på och skadat kvinnan så har begreppet GOTT SJÖMANSKAP vägts in i händelsen. Det bör tilläggas att i gott sjömanskap inräknas också att hjälpa till vid en sjöolycka även för den som kan ha orsakat det. Att rädda liv till sjöss är den övergripande frågan - därom vittnar många dramatiska händelser i sjöhistorien.

    SvaraRadera
  4. Är det inte dags för registrering av dessa fartstarka vattenskotrar?
    Att hitta ett sådant flytetyg är som att leta efter en nål i en höstack då inget vet hur många och var det finns.
    Polisen fortsatta utredning om den tragiska olyckan m Mälaren kan förhoppningvis vara inne på rätt spår och möjligen säkra tekniska bevis på den anhållne 19-åringen. Om denne nekar till att ha varit på olycksplatsen och ingen övrig bevisning håller så kan han släppas .

    SvaraRadera