lördag 22 juni 2013

Fredsspaning: V KRAFTSAMLAR OM FÖRSVARET





Ett överraskande inlägg i den pågående försvarsdebatten gjordes av Vänsterpartiet V:s ledare Jonas Sjöstedt (bilden) som före midsommar i en intervju i DN meddelade partiets styrelse anser att  neddragningen av försvaret gått för långt och undergräver Sveriges försvarsförmåga.
 Vänsterledaren ser att debatten om svensk anslutning till försvarsalliansen NATO har tagit fart och vill nu positionera sig och bemöta Nato-anhängarnas argument.
  Sjöstedt säger till DN att om vi skall vara trovärdiga att hävda militär alliansfrihet så måste vi ha ett försvar som håller. Nu ser vi att gränsen är nådd i försvarets verksamhet i Sverige, man kan inte skära mer. Vi måste fundera på hur man kan hålla uppe och förbättra den förmåga som finns i Sverige.
  För oss som följt försvarsdebatten sedan det kalla krigets dagar och upplevt vänsterpartiet som en konsekvent förespråkare för nedskärningarna är detta en tydlig kursändring samtidigt som V vill  nuläget dra in insatsen i Afghanistan och lägga ner EU:s snabbinsatsstyrka  Nordic Battle Group och låta bli att köpa nya stridsflygplan JAS-Gripen.
  Vänsterledaren Sjöstedt pekar på att partiet har lyssnat på ÖB Sverker Göransons rapport om att försvaret i nuvarande nivå kan håll ut max en vecka och dessa varningens ord från landet högste militär måste väl tas på allvar.
  Ingen ökning av försvarsanlagen - idag ca 40 miljarder kronor per år - föreslås med förbandsverksamheten får inte skäras ner mer utan skall ses över om den fungerar som det ska. Det är inte uteslutet att vänsterpartiet kan förslå utökade försvarsanslag i framtiden för att säkra upp landets försvarsförmåga.
  En viss vapenindustri behövs i Sverige men partiet är emot vapenexport till diktaturer men en svensk inhemsk vapentillverkning behövs för att uppehålla den svenska alliansfriheten.
  Vänsterpartiet kan tänka sig återinföra värnplikten för män och kvinnor med en mönstring och en kortare grundutbildning och att Sverige skall delta i FN-ledda militära insatser.
  Vänsterpartiets utspel i försvarsfrågan skall ses mot de övriga partierna på den borgerliga sidan som vill ha en förutsättningslös utredning om ett Natomedlemskap (M, C, och FP). KD vill dessutom öka både armén och marinen och gruppera en armébataljon på Gotland med tiden.
  Riksdagspartiernas omprövning av sin försvarspolitik skall också ses mot bakgrund av att i höst väntas regeringen ge försvarsberedningen i uppdrag att lägga grunden till nästa försvarsbeslut.

5 kommentarer:

  1. Den aktuella försvarsdebatten behövs eftersom försvarsekonomin är i gungning. Vilka länder har råd att hålla ett eget försvar för att behålla sin suveränitet? Så länge Europas stater inte har ekonomisk tillväxt är stora försvarssatsningar inte realistiska. Även med höjda anslag kommer inte en nationell försvarsförmåga att kunna återtas inom en 20-årsperiod..
    Därför är det viktigt att jämföra effekterna av internationellt försvarssamarbet och vad som händer utan ett sådant samarbete. (Källa: Försvarsekonomi i gungning Vårt Försvar nr 2 juni)
    Läs mera i senaste numret av tidningen Vårt Försvar AFF:s tidskrift oberoende tidskift för debatt om säkerhetspolitik och totalförsvar. Se hemsida www.aff.a.se

    SvaraRadera
  2. Den ryska upprustningen under Putin satsar ca 90 miljarder dollar per år på försvaret - nästan tre gånger så mycket som när Putin tillträdde. Och mer skall det enligt plan satsas 767 miljarder kronor fram till år 2020.
    Sverige har svarat på den ryska upprustningen genom att under samma period s ä n k a sina försvarskostnader från 8,2 mijarder dollar år 2000 till 6,2 miljarder dollar 2012. Källa SIPRI Military Expenditue Databas.
    Varför är oklart säger bedömare. Sänkningen kan bero på ett antagande att ett fredsutbrott var nära förestående- Ryssland skulle förhoppningsvis integreras i Europa och de "euroantlantiska säkerhetsstrukturerna" (Källa: Vårt Försvar för fred, frihet och framtid.)
    Ack, ack svenska politiker! Var finns fredsutbrottet?

    SvaraRadera
  3. Oro för den svenska så kallade neutralitetspolitiken kände jag på ett besök på Gotland/Fårösund på sensommaren 2012. Om mina frustrationer över Putins upprustning skrev jag en blogg 22 september 2012 Nr 126 om någon är intresserad av mina funderingar. Gotland eller "Hangarfartyget Gotland" har stor betydelse för det svenska försvaret och den numera i princip avrustade ön är nu med i den aktuella debatten med förslag om gruppering av stridsvagnskompani, luftvärnsrobot, armébataljon (ca 500 soldater) m.m.
    Har vi spolat ut barnet med badvattnet månne?

    SvaraRadera
  4. En stor NATO-konferens hölls i Stockholm på onsdagen då Sveriges samarbete med försvarsalliansen NATO inom vissa ramar diskuterades typ Partnerskap för Fred med mera, och så kom en eventuell svensk NATO-anslutning upp på agendan. Sveriges är välkommen som medlem sade en NATo-general men det är svenska folket som bestämmer.
    Om Sverige går med i NATO ökar hotet mot Ryssland sade en rysk expert under en militärövning i hemlandet - till en TV-kanal som påpassligt var på platse. Experten varnade för att då kommer mål i Sverige att bli aktuella som mål för ryska missiler och andra vapen.
    Vi som försöker förstå vad Ryssland menar får en känsla av Maskirovka från det kalla kriget då landet småmörkade sanningen för att få oss att framstå som paranoida idioter. Vi får lyssna bättre om inte annat på kolla missilbanorna från öst och väst som går över vårt kära fosterland och det fasansfulla skulle inträffa.

    SvaraRadera
  5. På söndag startat årets politiska stormöte i Almedalen på Gotland. SVT2 sänder varje kväll kl 20:00 åtta dagar framåt med start av KD-ledaren Göran Hägglund.
    Det skall bli spännande att följa partiernas positionering inför valet september 2014. Kommer NATO-frågan upp månne? Känns relevant mot bakgrund av senaste tidens debatt och det kommande försvarsbeslutet.
    Under tiden kollar vi Webb-TV som påpassligt sänder storrysk militärövning utanför Moskva med trimmade soldater som övar strid i ort.

    SvaraRadera