söndag 1 juni 2014

Fredsspaning: RYSK KRITIK MOT SVENSK NATO-DEBATT



Bildtext: Wilhelm Agrell (infälld i bilden) ser en återgång till det kalla krigets retorik i det kritiska ryska uttalandet om debatten om svensk och finsk anslutning till försvarsalliansen NATO.
_______________________________________
 Ryska makthavare gillar inte att Sverige diskuterar eventuellt medlemskap i försvarsalliansen NATO. Det var ryske vice utrikesministern Vladimir Titov som vid ett möte med diplomater från bland annat Sverige och Finland i Helsingfors gav sin syn på den svenska och finska NATO-debatten. Finland talar om att folkomrösta om medlemskap vilket inte alls gillas av de ryska makthavarna.
 Ett finsk och svensk NATO-medlemskap skulle ge "upphov till farliga negativa förändringar i regionen" sade han. 
 Ett svenskt och finskt NATO-medlemskap skulle förändra maktbalansen runt Östarsjön, enligt tidigare ryska uttalanden.
  Wilhelm Agrell (bilden)svensk professor i underrättelseanalys säger till DN att uttalanden innebär att Sverige nu tillsammans med de baltiska staterna definieras som ett område där Ryssland hävdar legitima säkerhetsintressen.I de baltiska staternas fall med samma argument som i Ukrainafallet.,i Finlands och Sveriges fall som en preventiv varning mot en NATO-anslutning,säger Wilhelm Agrell.
  Han ser uttalandet från rysk sida som en återgång till kalla krigets retorik från 1940-talet och framåt som möjligen kan syfta till "självavskräckning",
  Ingen från svenska UD har hittills kommenterat det ryska uttalandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar