tisdag 3 juni 2014

Fredsspaning: USA STÄRKER NATO I ÖST


Bildtext: USA:s president BarackObama skakar hand med den polske premiärministern Donald Tusk vid besöket i Polen.
______________________________________
  USA:s president Barack Obama lovar försvarsalliansen NATO ett bidrag på sju miljarder kronor för att förstärka försvaret i öst bland annat i Polen. I landet finns för närvarande 150 soldater och stridsflygplan. Löftet om pengar kopplar den amerikanske presidenten till att NATO-länderna i Europa också höjer sina försvarsanslag.
  Obama är på besök i Polen som firar kommunismen fall. Östblockets sönderfall började i Polen och i år är det 25 år sedan de parlamentsval hölls som markerade slutet för kommunismen.
  Obamas besök i Polen skall ses mot bakgrund av den pågående Ukrainakrisen och bedömare ser det som att USA vill visa sin pålitlighet gentemot NATO-länderna i nuläget även om tillskottet bedöms som blygsamt. USA:s flotta skall utöka sin närvaro i Östersjön och Svarta havet där ryska flottstyrkor sedan länge genomför marina övningar.
  På fredag den 6 juni är det 70 år sedan de allierade landsteg i Normandie och inledde en offensiv för att störta Hitlertyskland. Den så kallade D-dagen skall hedras med bland annat besök av USA:s president Obama som även under sitt Europa-besök skall träffa Rysslands president Putin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar