söndag 20 juli 2014

Båtspaning: SJÖFYLLAN MINSKAR!




 
  • Sjöfyllan minskar i kölvattnet av de nya alkoholbestämmelserna till sjöss med 0,2 promille som gräns precis som på land. Senast  är det  Brottsförebyggande Rådet BRÅ som rapporterar om färre anmälda sjöfylleribrott i Stockholms län än motsvarande period förra året.


  Det finns båtägare som inte gillar den nya fyllegränsen men de flesta är positiva inte minst då den så kallade allmänpreventionen fungerar det vill säga båtfarare i allmänhet vill inte åka fast utan väljer att köra spik nykter alternativt välja en "fyllechaffis" det vill säga en av besättningen som inte druckit en droppe får köra båten.
  Sjöpolis och kustbevakning har det numera lättare att lagföra båtfyllon då de slipper göra subjektiva glidande bedömningar och berusades förmåga som de tvingades göra tidigare.
  Den goa sommarvärmen har slagit till i Stockholms skärgård och med den följer ofta ett partajande av båtfolket som gått överstyr. Nyhetstidningen Skärgården rapporterar i senaste numret om ett bråk i Sandhamn på en brygga som resulterade i ett larm till sjöpolisen som tillsammans med lokala vakter fick slut på bråket.
  Under en av dagarna med hård vind grundstötte en segelbåt vid Nåttarö. Flera grundstötningar och motorstopp som krävde insats av sjöräddningen rapporterades. Båtfolk som klivit iland på Utö skjutfält rapporteras ha blivit lagförda, och de som har ansvaret för tillsynen ifrågasätter läskunnigheten hos vissa båtfarare. Förbudsskyltar varnar för landstigning.
  Bristande hänsyn rapporteras också typ båtar med sällskap som hållit igång hela nätter utan att ta hänsyn till båtar bredvid. Vissa hamnar borde ha en störningsjour, säger en luttrad båtägare som haft sömnlösa nätter.
  En treåring på en gummimadrass flöt till havs i södra Sverige med hjälp av frånlandsvinden och räddades av en kvinna i kajak. 
 En man drunknade i seglarmetropolen Sandhamn i Stockholms ytterskärgård då han trillade i vattnet från en nöjesbåt. Han var på väg ombord och halkade sannolikt på skarndäcket och föll sedan i vattnet och kom aldrig upp igen. Dykare hittade honom. Händelsen inträffade natten till måndagen den 21 juli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar