tisdag 15 juli 2014

Sjövet: BRIGGEN - EN LITEN FULLRIGGARE



Bildtext: "Tre Kronor" under segel. Nedre bilden amerikanska briggen USS Niagara som i orginal var med i 1812 års krig.
___________
  •   Nynäshamn har haft ett  besök av briggen "Tre Kronor" och av intresset att döma är det många som gillar att beskåda ett råtacklat segelfartyg under segel.
 Briggar var det gott om i slutet av 1800-talet då det fanns flera hundra i Sverige som användes till fraktfartyg och utbildningsfartyg. "Tre Kronor" som sjösattes 2005 är en replik av briggen "Gladan" som seglade med skeppsgossar i flottan när det begav sig.
  År 1917 vid första världskrigets slut fanns endast fyra briggar kvar i Sverige.
  Briggen brukar kallas "den lilla fullriggaren" men når inte upp till sin storasyster som har tre master medan briggen har två master. Hon skall ha minst tre råsegel på vardera masten och stagsegel. Aktra masten - stormasten - har ett gaffelsegel som kallas briggsegel (eng main traysail).
  "Tre Kronor" seglar för ett renare Östersjön vilket är en miljöfråga som engagerar oss båtfarare mycket.
  Ordet "brigg" kan härledas till ordet "brigantino" av italienskans "brigantino"som betyder sjörövarskepp. Brigantinen var från början ett ganska litet tvåmastat odäckat fartyg. Briggen har genom tiderna haft olika riggar och den svenske konstruktören Chapman började år 1768 att tala om både brigantin och en riktig brigg.
  Segelfartyget "brigg" förekommer också i sjömansvisor bland annat av Evert Taube som 1929 publicerade ballladen om briggen Blue Bird av Hull "som med sviktande stumpar stod på" - en visa som lever än idag hos vissångare och estradörer.

1 kommentar:

  1. Men vänta, hej, hallå! Inte kan du väl skriva sviktande stumpar? Det heter sviktade. Att svikta ett råsegel innebär att man revar det så att bara en trekantig bit av seglet är exponerat för vinden. Sviktande är något som någon klåfingrig redaktör ändrat på i Everts text och något som sedan fått spridning bland okunniga. Evert sjunger dock själv sviktade och då menar han verkligen det.
    Med vänlig hälsning,
    Sture Haglund
    P.S. Snygg bild annars på Tre Kronor. Det är jag som är fotografen :-) D.S.

    SvaraRadera