måndag 28 juli 2014

Båtspaning: VILSNA BÅTFARARE!






  
Nödställda båtfarare som inte vet sin position det vill säga vet var de är någonstans på Sjöhavet eller i skärgården ökar sommartid, enligt SOS Alarm. Vilsenheten hos båtfarare gäller också Sjöräddningssällskapet och de som tar emot ett larm får ibland lägga krut på att försöka ta reda på var den nödställde befinner sig.
  Ungefär 75 procent av alla nödlarm kommer från mobiltelefon och tidningen Skärgården har i sitt senaste nummer en knapplista som kan hjälpa dig att få fram din position. Det förutsätter förståss att du har rätt telefon.

  1. Gå in på en karttjänst som www.hitta.se
  2. I fältet Var? skriver du platsen du villa ta ut koordinaterna till.
  3. Zomma in på kartan och se till att rätt plats är utmärkt.
  4. I fönstret långt upptill höger står det "Vägbeskrivning. mer ..." där väjer du "Koordinater". Då öppnat sig ett fönster som heter "Koordinatvisning"
  5. Välj något av systemen RT90. WGS84 eller decimaler och skriv ned koordinaterna som står i rutan. Lagra in informationen där du kommer ihåg att du har den.

Kommentar: För oss som har en Nokia mobil ca 10 år gammal som eldas med ved, gäller det att hålla sig till Johan Månssons väl beprövade metoder för navigering. Den kan bestå av "död räkning" som består i att bocka av räknad distans i sjökortet med en streck. När positionen är säker det vill med en rejäl ortbestämning med krysspejling, enslinjer, eller två pejlingar med utseglad distans så markeras positionen i sjökortet med streck med rund ring omkring. Ett gått råd om positionen är osäker är att återvända till senast kända position.
  En klassiker är annars att gå iland och köpa en påse skorpor eller limpa i närmaste skärgårdsbutik och läsa på påsen vi befinner oss. Utölimpan kan till exempel bakas på Utö i Stockholms södra skärgård men säljs också lite här och där i skärgården.  
  Vi fortsätter våra strövtåg i skärgården utrustade men sjökort från 80-talet, en ärgig finsk pejlkompass av märket Suunto från 60-talet och en något skummare örnblick över skärgårdslandskapet. Vi litar inte på farvatten innanför tremeterskurvan. Är vi osäker på båtens fart finns alltid spottloggen att ta till.  
  Ingen spaning - ingen aning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar