söndag 16 november 2014

Hamnspaning: HÅRT TRYCK PÅ GÄSTHAMN LANDSORT!



Bildtext: Övre bilden visar gästhamnen på norra Öja som är hårt belastat av gästande båtar som bland annat ska segla till Gotland.      Nedre bilden visar fyren Landsort som ligger på öns södra del
_____________________
  Norra gästhamnen på Landsort/ Öja är så hårt belastad av gästande båtar att de som sköter gästhamnen gärna ser att Nynäshamns kommun tar över driften. Upp till 50 båtar kan hamnen ta emot sedan blir det fullt. Många båtar får vända under högsäsong. Gästhamnen är speciellt populär hos de båtfarare som ger sig ut till havs för att segla till Gotland.
    Margareta Sjöblom-Kriisa och Jack Kriisa är de som drivit hamnen i privat regi 1 14 säsonger. De har föreslagit att hamnen tas över av Nynäshamns kommun och frågan bereds nu av kommunens miljö och samhällsbyggnadsnämnd.
  - Det är många båtar som ska över till Gotland och då är vi siste utposten mellan Oxelösund, Trosa och Landsort, säger paret Kriisa i senaste numret av tidningen Skärgården som beskriver läget.
  Gästhamnen på Landsort/Öja skulle också kunna får större kapacitet och ta emot flera båtar. Bryggorna kan förlängas och flytbryggor utöka antalet platser. En pir mot nordväst skulle skydda hamnen bättre mot friska nordvästliga vindar. Sprängmassor från framtida godshamnen Stockholm-Norvik skulle kunna användas för att bygga ut en skyddande pir.
  -Oavsett pir eller inte så skulle mycket vara vunnet på att man har samma ägare till Nynäshamns gästhamn och gästhamnen här, som erfarenheter, inköp och liknande, säger paret till tidningen Skärgården.
  Kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (s) är positiv och efterlyser en långsiktig hållbar lösning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar