tisdag 25 november 2014

Sjövet: JOHAN MÅNSSON OCH SJÖKORTET



Fråga: Vem var Johan Månsson? Undrar efter en lektion i navigation som jag går på. En av oss hade tydligen läst om någon som hette "Månsson" och skulle ha nåt med svenska sjökort att göra. Stämmer det?
                                "Backbones"

Svar: Jovisst, du är på rätt spår. Johan Månsson brukar kallas för det svenska sjökortets fader. År 1643 blev han åldersstyrman i svenska flottan. Han omtalas första gången år 1629. Han gav sig ut på en nautisk expedition med ett antal styrmän i Östersjön för att de skulle lära sig kurser och märken. Med denna resa som grund publicerade han en seglingsbeskrivning Een Siö-Bokk om Siöfarten i Östersjön aff Johan Månsson. Sjöboken kom ut i flera upplagor den sista år 1748, vilket visar vilket värde den hade. Han blev en banbrytare för svensk sjökartografi.
  Sjökortet som också publicerade var tillägnat drottning Kristina. Även holländska mätningar lågt till grund. Sjökortet innehåller flera djupangivelser, bankar med mera. Sjökortet är en typisk plattkarta med alla dessa fel. Någon matematisk projektionsmetod hade inte använts. Mot slutet av 1600-talet började sjömätningskartor framställas. Svensk sjökarteväsen inrättades år 1681.
   Båtfarare som nu seglar med GPS, elektroniska sjökort, appar och allt vad det heter - sänd gärna en tanke till Johan Månsson. Möjligen upptäckte han en grynna som vi slapp dundra på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar