onsdag 5 november 2014

Murspaning: SLUTET FÖR JÄRNRIDÅN!


Idag hissar vi flaggan för att muren i Berlin föll år 1989 utan våld. Det var en spontan folkresning när folket i öst kastade av sig det kommunistiska oket. I USA fanns det 1 000 forskare som under det kalla kriget fokuserat på det sovjetiska systemet.  Ingen av dessa forskare hade förutspått denna fredliga spontana resning.

  På söndag är det 25 år sedan muren föll. "Die Wende" blev dödsstöten för ett ruttet system - Sovjetkommunismen. För den som besöker Berlin så vittnar en resten av muren vid Bernauer Strasse hur muren såg ut. 136 människor miste livet i försök att ta sig över muren. Innan den 16 mil långa muren byggdes år 1961 flydde 3 000 människor från öst till väst - per dag.  
     För oss betraktare finns det möjligen anledning att läsa Anne Applebaums bok "Järnridån"(Bonniers)  som handlar om den kommunistiska maktövertagandet i Östeuropa 1945 - 1956. Applebaum är tidigare Pulitzervinnare för boken om Gulag. Nya boken är en skakande berättelse om människorna i det totalitära öst.

 I slutskedet av andra världskriget svepte Röda Armen in österifrån in över Europa. När krigsslutet kom så kontrollerade Sovjetunionen större delen av Östeuropa. Frågor som ställs i boken är varför hade folk som precis befriats från det nazistiska förtrycket så svårt att stå emot den sovjetiska ockupationen. 
    Vilka medel använde Stalin och hans säkerhetsapparat för att krossa det hopp om frihet och självständighet som spirade efter krigsslutet?
   Författaren har bland annat med hjälp av nya arkivfynd och aldrig tidigare publicerade vittnesmål skildrat hur miljontals människor försökte anpassa sig till livet under terrorn. De hade berövats både mänskligt hopp och världsliga tillgångar. 
  Mot bakgrund av nuvarande utvecklingen i Ukraina och i Ryssland så ger boken ett perspektiv på historien om vad som kan hända när en totalitär ideologi tar makten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar