onsdag 21 juli 2010

Aktuellt Nynäshamn Norberg & Nilssons framtid oviss.



Vad skall hända i framtiden med ett av Nynäshamns anrikaste båtföretag som funnits på plats i hamnen sedan 1926? Det undrar flera båtfrälsta nynäsbor som under åren köpt, sålt och vinterförvarat båtar och motorer hos företaget.
Företaget heter Norberg&Nilsson och har sju anställda i Nynäshamn och omsätter cirka 14 miljoner kronor. Nu har kommunen sagt upp sitt avtal med företaget och inte kunnat erbjuda något seriöst likvärdigt sjönära alternativ till lokalisering.
I det start-pm som kommunen upprättat för gästhamnsområdet och som presenteras i breda penseldrag i NP tisdagen den 20 juli nämns inte orden ”sjönära båtservice”. Mycket märkligt.
Av en händelse råkade nästan samtidigt som artikeln publicerades en av företagets mobilkranar lyfta upp en skadad båt i hamnen som höll på att sjunka. Kranen kördes av företagets ägare Viktor Lindholm som arbetat med båtar i företaget sedan 1961.
Norberg & Nilsson bygger sin verksamhet i hamnen på verkstad och butik i anslutning till rampen för sjösättning och upptagning. Vid sidan finns ett båtlager. Under vintern förvaras ett hundratal båtar och motorer även på annan plats i kommunen.
Nynäshamns gästhamn är under senhöst och vinter en mörk och död plats med undantag av de båtföretag som håller igång sin verksamhet. Båtar skall torrsättas och vinterförvaras. Det är liv och rörelse i verkstaden.
I årets rekordfina båtsäsong med mängder av gästande båtar i hamnen (över 7 000 gästnätter noterades i hamnen 2009) så är butiken fullpackad med båtfolk som behöver båtprylar och viktig information
Båtar går ständigt sönder eller går på grund och börjar läcka. Motorer slutar att fungera och båtfolk på semester är beredda att betalar dyrt för att få skadan fixad snabbt. Vad skall jag göra undrar en skeppare som av misstag tankat bensin till sin dieselmotor? En man frågar på tyska om ett specialfilter till sin Volvo Penta motor. Kön växer vid kassan.
I den rådande planeringen av gästhamnens framtid har kommunens hantering av båtföretaget upplevts som arrogant av de anställda och påverkar verksamheten,
”Vi känner oro för framtiden, Vart skall vi ta vägen?”, säger ägarenViktor Lindholm på en direkt fråga.
Kommunalrådet Leif Stenquist (FP) säger i ett uttalande till NP att ”nynäshamnarnas själ” inte får gå förlorad i den framtida utformningen av gästhamnen.
Tveka inte, Stenquist – för många nynäshamnare inklusive mig själv tillhör båtföretaget Norberg & Nilsson denna själ.

2 kommentarer:

  1. Hej Anders
    jag gick hem och letade lite efter hamnideer från kommunen. Det finns en del om förra årets hamnplanerande på hemsidan men jag hittade inget om ideerna från den Byströmska eran. Vi letar vidare förstås. Kanske andra som följer din blogg också kan börja rota lite och hjälpa till att göra hamnen till en bra tillgång för Nynäshamn. Jag klistrar in länken till nynäsahmns hemsida och sidan om hamnen.
    http://www.nynashamn.se/Bygga--bo/Aktuella-utvecklings--och-byggprojekt/Hamnvision-.html

    Per E

    SvaraRadera
  2. Ohoj Per E!
    Tack för info. Till saken hör att Företagarna en intresseorganisation i Nynäshamn som bland annat ordnar frukostmöten skall ha ett möte med kommunen den 1 september i Folkets Hus vid Banantorget - ett par veckor före valet den 19 september - och grilla politiker och tjänstemän på hur det skall se ut i hamnen.
    Av reaktioner att döma så finns et starkt stöd för att N&N ska finnas kvar i hamnen plus andra båtföretag som jobbar där. Båtservice på plats i hamnen är en självklarhet - inte bara en massa tingel-tangel, säger flera som hört av sig.

    SvaraRadera