lördag 24 juli 2010

Klotter i Draget


Vem har klottrat ner en vacker klippa i Dragets Kanal i Stockholms södra skärgård? På styrbordssidan i ”Dragsundet” som passagen kallas finns några klippor där klottren sprayad med stora bokstäver ”Weed” som är det engelska ordet för den narkotikaklassade växten hasch. Det engelska ordet ”weed” betyder också ”ogräs”..
Dragets Kanal är en vacker smal passage mellan ön Järflotta och fastlandet som omtalas redan under medeltiden som Dragsundet. Kanalen har flera gånger fördjupats bland annat för att flottans torpedbåtar skulle ta sig ut i hårt väder vid Landsort, Under 80-talet uppgraderades kanalen med hjälp av NSS Nynäshamns Segelsällskap och Skärgårdsstiftelsen. Djupgående cirka 2 meter, bredd cirka 4 meter.
Klotter har blivit ett samhällsgissel som bara ökat under senare år. Antalet anmälda fall av sådan skadegörelse i Stockholms län ökade med 32 procent mellan åren 2006 och 2007. Av den anmälda skadegörelsen som anmälts är ungefär hälften klotter enligt Brå, Brottsförebyggande rådet som försökt kolla läget.
Skärgården har hittills förskonats från klotter som i ett vackert skärgårdslandskap upplevs som en våldtäkt på vår allemansrätt. Illdådet kan jämföras med att tända en brasa på en slät och sedan hälla sjövatten på så att hällen slipad av inlandsisen spricker sönder.
Kampen mot klotter i städer utkämpas med sanering och polisanmälningar. I drabbade området är målet att få bort eländet inom 24 timmar. Klottret fotograferas och lämnas till polisen. För att gripa klottrare krävs i princip att skadegörelsen direkt kan bindas till person.
Båtfolket kan göra nytta som klotterspanare i skärgården genom att hålla ögonen öppna och dokumentera klottret och misstänkta gärningsmän.
Klotter räknas som skadegörelse och den som döms kan få böter eller fängelse upp till ett år. För ungdom under 18 år kan det bli ungdomsvård, ungdomstjänst eller böter. Fastighetsägare har rätt att begära skadestånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar