torsdag 29 juli 2010

Plastflaskbåten Plastiki i protest mot plast i haven







En 18 meter lång katamaran gjord av 12.500 plastflaskor seglade på måndagen in till Sydneys hamn. Därmed avslutades båten Plastikis 8.000 sjömil långa resa över Stilla havet. (Foto: Torsten Blackwood AFP)
I mars gick avfärden från San Fransisco. Det var få som trodde att båten, bestående av plastflaskor som hölls ihop av lim gjort på cashewnötter och sockerrör, skulle hålla. Men enligt besättningen gick den 130 dagar långa resan relativt smidigt och smärtfritt, och båten klarade att stå emot de svåra väderförhållanden som kan råda på havet.
Syftet med resan var att uppmärksamma det växande miljöhotet med plastföroreningar i havet. Man ville även visa att avfall faktiskt kan nyttjas som en användbar resurs i design och konstruktion.
Den kommande månaden kan Plastiki beskådas på Australian National Maritime Museum i Sydney, Australien. (DN)

Kommentar: En viktig och spännande protest mot det växande hotet av plastföroreningarna i haven särskilt uppmärksammade i Stilla Havet där stora områden av plast driver omkring.

Svenska långseglaren och miljöaktivisten Milo Dahlmann ensamseglar nu i Stilla Havet från Galapagosöarna till Chile. Såg du mycket plastskräp i vattnet? är en fråga hon skall få svara på när vi får kontakt förhoppningsvis ganska snart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar