söndag 17 augusti 2014

Skärgårdsnytt: VILKEN BÅT ERSÄTTER BAMSE?




  
Nu står hösten för dörren i skärgården. Det gäller inte minst för skärgårdstrafiken som gått in på sin höstturlista med glesare turer.    För södra skärgården började hösttabellen att gälla den 18 augusti fram till 14 december
 Vad händer sedan?
  Vi som har stugor i södra skärgården på Nåttarö, Aspö och Norrö och vidare till Ålö har tidigare den ombyggda bogserbåten Bamse kört oss. Bamse funkar också ganska bra som isbrytare när det gäller.
  Nu hotas Bamse av att försvinna då rederiet inte kan konkurrera med andra skärgårdsrederier i den kommande upphandlingen av skärgårdstrafiken som det varit mycket gnissel kring. 
    Får vi en annan båt?
  Vi som bor på öarna - därav några bofasta - måste ha en fungerande sjötrafik även på vintern trots mörker och is.
  En som bevakar skärgårdstrafiken är Skärgårdens Trafikantförening som håller trafikrådsmöten, bryggrådsmöten med mera. Upphandlingen står bland annat på dagordningen när föreningen håller trafikrådsmöte den 23 september klockan 18:30 i Hartwickska huset, Sankt Paulsgatan 39 D, Södermalm, Stockholm.
  Föreningen ger ut en tidning "Skärgårdstrafikanten" som noga följer alla turer kring båtar och turer som är relevanta för att skärgården skall leva. En levande skärgård, är ett motto sedan 1960-talet och transporterna är en av de viktigaste verktygen som behövs för att nå detta mål.
  Skärgårdstrafiken har en egen hemsida www.skargardstrafikanten.se  Medlemsavgifter är 130 kronor per år för enskilda medlemmar och 250 kronor för föreningar och organisationer.
  Seriebjörnen Bamse brukar säga att den som är stark också skall vara snäll. Hoppas det också gäller vid upphandlingen av skärgårdstrafiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar