tisdag 21 december 2010

Boktips om båtfärder till Antarktis


Milo Dahlmann skeppare på Artemisia II och hennes besättning är i ett historiskt perspektiv i gott sällskap nu när de ligger i den argentinska hamnen Ushuaja. Platsen ligger strax norr om Kap Horn nära Port Williams och i dessa farvatten utanför har seglare genom historien passerat - de som seglat för sitt bröd i de stora segelskeppen eller seglat förbi för sitt nöje.
Milo är på väg mot Antarktis som under de senaste decennierna också blivit ett attraktivt mål för långfärdsseglare. Mest uppmärksammade är seglarparet Rolf Bjelke och Deborah Shapiro som gjort två vändor till kyliga kontinenten. Första seglingen genomfördes 1982-84 och är beskriven i boken "Arktis - Antarktis".
Andra seglingen med båten Northern Light genomfördes 1989-92 och är beskriven i boken "Vinterskepp"som utkom 1996 på Streifferts förlag. En fantastisk bok med vackra bilder om strapatser utanför den vanliga.
Min favoritbok om båtäventyr i Antarktis är annars "Schackleton - den legendariska expeditionen till Antarktis" skriven av Caroline Alexander som utkom i Sverige 1999 på DN:s förlag med inte minst ett unikt bildmaterial med foton tagna ombord på Endurance 1914.
En bok om överlevnad under omänskliga förhållanden och om ledarskap.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar