onsdag 22 december 2010

Ja till Norvik - seger för sjöfarten och skärgården

"För en gång skull segrade förnuftet, miljön, sjöfarten och skärgården! Bra jobbat miljööverdomstolen. Rättvisan var inte blind den här gången!"





Miljööverdomstolen upphäver miljödomstolens dom när det gäller Stockholms Hamns ansökan om att bygga en ny hamn i Norvik i Nynäshamn.
I sina domskäl skriver Miljööverdomstolen bland annat att området sedan 1950-talet bedömts lämpligt för hamnverksamhet i såväl kommunala som regionala översiktsplaner. De störningar som motparterna pekat på bedöms inte ha sådan påverkan på omgivningen att de påtagligt skadar de skyddsintressen som finns. Därför finns inga hinder för den sökta verksamheten av det skälet.
Naturvårdsverkets invändning när det gäller vattenkvaliteten bedömer domstolen inte heller vara sådan att det hindrar att tillåta verksamheten.
"Verksamheten kommer under såväl anläggningstiden som driftsfasen att ge upphov till störningar för omgivningen, främst i form av grumling, buller, svallvågor, luftföroreningar och ljus. Störningarna bedöms dock inte vara så betydande att de inte, med de försiktighetsmått som bolaget har åtagit sig och som också i övrigt kan föreskrivas i villkor, kan hållas på en acceptabel nivå", skriver domstolen.
Den nya hamnen får tillåtelse att hantera gods på maximalt 8,5 miljoner ton per år.
Moderaterna i Stockholms läns landsting är glada över beslutet.
"En modern miljöregion som Stockholms län behöver en ny godshamn som effektivt kan klara av en ökad varuförsörjning till en växande befolkning. Det är glädjande att Miljööverdomstolen har fattat detta beslut som gör det möjligt att utveckla en hållbar infrastruktur", skriver biträdande finanslandstingsrådet Charlotte Broberg (M).
Nynäshamns kommunstyrelseordförande Anna Ljungdell (S) ser Miljööverdomstolens beslut som en välkommen julklapp till Stockholmsregionen i allmänhet och Nynäshamn i synnerhet.
"För Nynäshamn innebär hamnen nya affärsmöjligheter och fler arbetstillfällen", skriver hon i ett pressmeddelande.
För ett år sedan avslog miljödomstolen Stockholms Hamnars ansökan om att få bygga en container- och rorogodshamn på Norviksudden.
"Till vår glädje har Miljööverdomstolen gått på vår linje. Nynäshamns kommun har jobbat i årtionden för att få till stånd en hamn på Norvikudden. Det känns helt fantastiskt att hamnen nu kan börja byggas", skriver Leif Stenquist (FP), kommunalråd i Nynäshamn. (Källa: TT)

Kommentar: Att Stockholms hamn nu fått tillstånd att bygga Norviks djuphamn är en seger för sjöfarten och inte minst för skärgårdens trånga känsliga farleder som slipper tung trafik. Hovrättens påpekande om konkurrensneutraliteten är intressant - jag har aldrig förstått vitsen med att spela ut olika hamnar mot varandra för att stoppa Norvik. Kammarkollegiets argumentation har tydligen inte fått gehör hos hovrättsråden - glädjande!
Nu gäller det för ansvarig att inte slå sig till ro utan ställa hårda miljökrav och nautiska säkerhetskrav på Norvikd hamn. Hoppas på flera arbetstillsfällen inte minst inom anläggnings- och miljöteknik. Lokal kunskap är värdefull.
(Jag hoppas få hålla mig ombord i Norviksprojektet tills den första 8 000 TEU-båten anlöper Norviks nya containerhamn med varor från fjärran länder. Flaggan i topp!)
________________________________
Så här skriver Stockholms Hamnar på sin hemsida med anledning beslutet att säga ja till Norvik:
Miljööverdomstolen har idag lämnat besked om att en godshamn får byggas på Norvikudden i Nynäshamn. Beslutet innebär att Stockholms Hamnar kan gå vidare med projekteringen av hamnen som byggs för att klara den snabbt växande Stockholmsregionens framtida varuförsörjning.
- Miljööverdomstolens beslut är viktigt för Stockholm. Regionen kommer att fortsätta att växa snabbt under de kommande decennierna. För att fortsätta att vara en av världens mest miljövänliga storstäder krävs investeringar i långsiktigt hållbar infrastruktur. Vår satsning på Norvikudden görs för att klara utvecklingen under hela 2000-talet, säger Sten Nordin, finansborgarråd Stockholms stad.
- Det här är en viktig milstolpe i vårt arbete för att bygga en godshamn som på ett miljöanpassat sätt möter framtidens transportbehov. Domen innebär att vi nu ser fram emot att Miljödomstolen fastställer de detaljerade villkoren så att vi sedan kan börja bygga, säger Henrik Widerståhl, tf vd Stockholms Hamnar.
Bakgrund till investeringen på Norvikudden:
Fram till 2030 väntas Stockholmsregionen växa med motsvarande ett helt Göteborg. Tillväxten i hela Östersjöregionen med 100 miljoner invånare bedöms vara fortsatt stark. Det ställer krav på en effektiv och miljöanpassad varuförsörjning som stärker regionens internationella konkurrenskraft. Ökade sjötransporter är centralt för att möta utvecklingen.
Samtidigt ställs nya krav på framtidens hamnar. Globaliseringen, den ekonomiska utvecklingen och containeriseringen leder till fortsatt ökade godsvolymer, vilket innebär en trend mot allt större fartyg som behöver enkel insegling och ett tillräckligt djup. Norvikudden är med sitt naturliga djup, korta insegling och närhet till marknaden den bästa platsen för en ny godshamn i Stockholmsregionen.Hamnen kommer att ägas av Stockholms Hamnar, ett dotterbolag till Stockholms stad.
Världens största hamnoperatör, Hutchison Port Holdings (HPH), ska driva containerterminalen på uppdrag av Stockholms Hamnar. HPH driver idag Stockholms Hamnars befintliga containerverksamhet.Genom att containerverksamheten flyttas från Frihamnen underlättas utbyggnaden av Norra Djurgårdsstaden, en helt ny stadsdel med 10 000 bostäder och 30 000 arbetsplatser.




1 kommentar:

  1. Ett utmärkt bra beslut. Nu kan vi ha kvar framtidshoppet för ett utvecklat Nynäshamn. Nu kan vi planera för en kraftig tillväxt både befolkningsmässigt och ekonomiskt.
    För att förverkliga det nya Nynäshamn krävs inte bara nya bostäder och ytterligare satsning på kommunikationerna. Nu krävs ett nytt sätt att samla inovativa krafter och samtidigt ha ryggen fri från äventyrare och snabbaklippjägare. En målmedveten politik för att skapa ett bra Nynäshamn som lockar nya människor att inte bara jobba här utan också att bosätta sig här. En offensiv politik för att skapa södertörns bästa skolor och barnomsorg och en kraftig utveckling av kulturlivet måste till nu. Vi måste skapa möjligheter för folk att bygga ett rikt hållbart liv här.

    SvaraRadera