lördag 18 december 2010

En vinterrapport ur Norrö 50

Bamse heter den ombyggda bogserbåten som under vinter tar oss till Norrö. För 41 år sedan var det båt till Utö och bil till Ryssundet och krävande transport med tung packning som gällde berättar Eva Högman som haft stuga på ön sedan 1959.
God Jul och Gott Nytt år


Hur var livet på Norrö för 51 år sedan? Svaret kan möjligen sökas i skriften Norrö 50 - en minnesskrift 1959-2009. Där kan du möta Eva Högman som var med från början när 81 tomter styckades och 21 tomter såldes 1959. Eva Högmans familj köpte tomt nummer 2. Bengt Larsson legendarisk slöljdlärare från Nynäshamn köpte tom Nr 1 med bedårande utsikt över Mysingen.
Den 20 sidiga skriften innehåller bland annat en intervju med konstnären Ulf Norling som i 15 år varit året-runt-boende på ön. Ingemar Lindström tomt 65 har forskat i Norrös historia från 1700-talet och framåt. Han berättar varför ön söder om Rånö kallas för Norrön.
Nu i december 2010 när vintern ser ut att bli den kallaste på 150 år så går det att ta sig ut till ön med den isförstärkta passagerarbåten Bamse. Så enkelt var det inte förr när det begav sig.
Här ett uttdrag ur Eva Högmans dagbok och när det begav sig för 40 år sedan.
Under den kalla årstiden kunde båtfärderna bli äventyrliga. Påsken 1970 åkte Högmans med hydrokopter som körde av Gerhard Sjögren. (Hydrokopter: Farkost med flytskrov som drivs med luftpropeller lämplig för isfärder).
”Det gick snabbt utom just när vi passerade isrännan. Då gick det kusligt långsamt och vattnet bubblade grönt bakom oss”.
Evas dagbok berättar:
· 1969. 5 april påskafton. ”Här är rätt mycket snö och vi fick skyffla rent på altanen och gångar till sovstugan. Vi ligger alla fem i en stuga, Lotta på golvet hellre än att dela säng med någon syrra. ……det är dåligt med folk på den här delen av Norrö, ingen i vår rad och bara Bloms runt ängen. Men de vill väl inte lämna fastlandet och den nyss anlända våren efter flera veckor av sträng kyla…
När längtan till Norrö under vintern blev för stor så gav sig några av familjen iväg via Dalarö som till exempel under sportlovet i början av mars år 1976:
· ”Sportlov 1/3-5/3. Lotta och jag med dobermannpinschern Trixi i släptåg har tagit oss till Dalarö-Utö-Rånö. Till Utö kom vi med Tynningö åkte vi med Ingemar Engberg i hans ”Mersa” (Mercedes-bil) till Ryssundet. Sedan blev det att göra för apostlahästarna. Med hjälp av broddar tog vi oss över isen med viss möda. I vårväder, sol, barmark och plusgrader stretade vi med packningen som trots all besparing ändå vägde så axlarna fick sitt eldprov. Väl framme lämpade vi ut kanoterna ur storstugan, tände i spisen, slog på strömmen och tände alla gasollågorna. Rätt snabbt upptäckte vi att elementen, inte blev varma. Proppar byttes, ingen förbättring, samtal med Sune som tyckte vi skulle börja koppla om i elcentralen eftersom två faser fungerade. Vi flyttade elementen till fungerande uttag och värmde upp den mindre sovstugan. Dagen efter ringde vi Älvkarleby och några timmar senare kom strömmen…..”
Det finns några restexemplar av minnesskriften Norrö 50 kvar i Kajutan. Skriften kostar 50 kronor och kan beställas hos redaktören tel 070-6528887.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar