onsdag 16 september 2009

Är centerbord en modern uppfinning?


Briggen Tre Kronor (bilden) skall få en skeppsbåt med centerbord, sägs det vilket har fått signaturen Rorsman att fråga om inte en sådan lösning är otidsenlig. Tre Kronor byggdes på en förlaga av örlogsbriggen HMS Gladan som sjösattes år 1857. (Foto: TOBIAS ÖSTERBERG)

Nu är inte centerbordet något modernt påfund. Centerbordet fanns i engelska flottan omkring 1770 så det är en gammal uppfinning från Söderhavet som använde centerbordet på sina kanoter. En engelsk kapten Shank sägs vara den som förde centerbordet från söderhavet till England. Detta centerbord var rektangulärt men gjorde senare om till det vanligaste trekantiga centerbordet av en anna engelsk sjöofficer kapten Shuldham.

Om detta står att till exempel läsa i Emils Smiths Nautiska Ordbok från 1914 och det finns teckningar på dessa centerbord. Centerbordsbåtarna är besläktade med de holländska koffarna så kallade sidsvärdsbåtarna.

Centerbord (eng sliding keel eller drop keel) finns i flera segeljollar till exempel Optimistjolle och Laser. Syftet är att minska avdriften vid bidevindsegling och ge ökad stabilitet och därmed möjlighet att öka segelytan. De Ericsson-båtar som deltog i senaste upplagan av Volvo Ocean Race hade sticksvärd för om masten som skulle hjälpa till att hålla höjden på långa bidevindsbogar. En segelbåt med uppfällt centerbord har det också lättare att ta sig in i grunda farvattnen.

1 kommentar:

  1. Tangaroa, en förbättrad kontikiflotte lärde sig segla med tio sänkbara svärd. Fin bok med foton av Anders Berg i Torsby.

    SvaraRadera