söndag 13 september 2009

Sjövet: Gott sjömanskap

Bild: Sjöräddningen visar gott sjömanskap genom att bistå båtar som inte alltid visat gott sjömanskap. Nynäshamns sjöräddningskryssare under utryckning. Foto: ANDERS LÖFGREN

Vad är gott sjömanskap? Det är ett uttryck som ständigt återkommer i samband med sjöfart ofta när större sjöolyckor inträffat. Befälhavaren brast i gott sjömanskap, kan det exempelvis heta. Gäller detta uttryck även för nöjesbåtar och vad innebär det?
Gott sjömanskap kan definieras som sjölivets generalklausul det vill säga regeln gäller även om du som skeppare råkar ha rätt i en situation. Om en båt du möter är väjningsskyldig men inte väjer så är du skyldig ändå att försöka undvika kollision. Då visar du gott sjömanskap
Att dra av på farten i hamnar för att inte störa förtöjda båtar är ett annat exempel att visa gott sjömanskap. Likaså att bistå en nödställd båt.
C.E. Måhlen beskriver ”sjömanskap” (eng. seamanship) nautiska ordbok utgiven 1966 som förmågan att handha en farkost till sjöss, en sjömans yrkesskicklighet. I begreppet gott sjömanskap ingår bland annat, yrkeskunnande, mod, beslutsamhet, viljestyrka och sinne för shipshape. Kraven härpå föreligger redan i den rutinmässiga tjänsten med skärpes i hög grad vid haveri, räddning av människoliv till sjöss, bispringande av fartyg i nöd, med mera. Gott sjömanskap kan endast förvärvas genom praktisk erfarenhet till sjöss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar