torsdag 10 september 2009

Murphys sjölag

(Bild: Storm eller stiltje? Vindstyrkan varierar med kunskapen hos besättningen. Foto: PRIVAT).
"Lagen om alltings jävlighet” gäller ofta i en båt när någonting går på tok. Finns det någon ”Murphy´s lag” till sjöss, det vill säga nedskrivet om alla tänkbara incidenter som kan inträffa?
Svar: Det närmaste jag kan komma är att citera ur boken ”Murphy´s lag” av Arthur Bloch som handlar om olika skäl varför saker kan gå snett. Lagen handlar allmänt om att om något i ett projekt kan gå på tok så gör det så – och finns inte något sådant, så går den snett i alla fall.
Lagen namn kan härledas till amerikanen Edward A Murphy som på 1940-talet experimenterade med raketslädar för USA:s flygvapen.
Om segling gäller följande punkter i ”Deal´s Laws of Sailing”:
1) The amount of wind will vary inversely with the number and experience of the people you can take on board.
2) No matter how strong the breeze when you leave the dock, once you have reached the furthest point from port the wind will die.
Fritt översatt så varierar uppgiften om gällande vindstyrka med vilka personer som är ombord. Ofta i samtal med båtmänniskor kan en vindstyrka på 25 meter per sekund i verkligheten vara 10 meter per sekund.
I det andra fallet beskrivs hur seglaren ofta hamnar i vindskugga utan att ha bett om det, något som vi alla har ett särskilt förhållande till inte minst om vi kappseglat.
Det finns flera generalklausuler i Murphy´s lagbok och kanske den mest kända är:
”Optimisten tror att vi lever av den bästa av världar
Pessimisten fruktar att det är sant”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar