söndag 24 februari 2013

Fredsspaning: K-ROBOTAR ÖVER SVERIGE



  Bilderna visad kryssningsrobotar som kan avfyras från örlogsfartyg från en position så att robotarna kan passera över svenskt luftrum. Vad gör neutrala Sverige då?
______________________________________________________________
 Sverige riskerar att bli med kärnvapen om vi ansluter oss till försvarsalliansen NATO, menar nu kritiker med anledning av försvarsdebatten efter ÖB Sverker Göransson tal om att landet endast kan försvaras en vecka med nuvarande kapacitet.
  Kärnvapenhotet mot Sverige får mig att tänka på den väggkarta över landet jag stötte på under det kalla kriget på 80-talet. Kartan hängde på väggen i en av de skolor som utbildade officerare till dåtidens förhållandevis starka försvarsmakt. Kartan var överkorsad med långa raka linjer i ett oregelbundet mönster. Jag frågade en skolelev om dessa linjer.

  • Vad är det för linjer?
  • Det är kurslinjer för kryssningsrobotar som i ett eventuellt krig kommer att passera Sverige på väg österut. De har avlossats från fartyg någonstans i norska havet.
  • Vad gör vi med dessa kryssningroboter som passerar vårt luftrum och därmed ser ut att kränka oss?
  • En bra fråga, som jag inte kan svara på.
  En kryssningsrobot är en snabb luftburen vapenbärare som med hög precision kan nå ett mål var som helst i världen. Vi som minns Kuwaitkrigets TV-bilder såg såg dessa kryssningrobotar avfyras från amerikanska fartyg mot Irak. Med hjälp av satellitnavigator GPS kan roboten träffa ett givet mål med en felmarginal på några meter.
  En kryssningsrobot kan bära både konventionella stridsmedel typ några hundra kilogram sprängstoff som skapar nog så otäcka skador. Kärnvapen kan också bäras av dessa flygande robotar.
   Vad kan Sveriges försvar göra om detta fasansfulla scenario med ett kärnvapenkrig bli verklighet? Kommer flygvapnet att skjuta ner robotarna?
  Det svenska doktrinen - alliansfrihet som syftar till neutralitet´i krig - har den tänkt på denna nya krigföring? Inte minst de allt vanligare drönarattackerna mot mål i olika länder har också ställt frågan på sin spets.
  Är vi inte redan inom NATO:s kärnvapenparaply - om det fasanfulla skulle inträffa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar