Mer pengar till försvaret som skall organiseras så att armén kan försvara oss någorlunda på brigadnivå. Det föreslår folkpartiet också för stöd av sin regeringspartner i alliansen - kristdemokraterna. Rysslands kraftig upprustning är ett skäl för att satsa mer på försvaret, sade Jan Björklund, folkpartiledare som i dagarna tillsatt en arbetsgrupp som skall se över det svenska försvaret till januari 2014.
- Vi vill öka försvarets förmåga att kunna skydda Sverige och inte bara delta i internationella insatser så tror jag att vi ska inse att det kommer att betyda ökade försvarsanslag, sade Jan Björklund i ett uttalande.
Beslutet att avveckla ett regemente på Gotland bör omprövas, betonade han. Under det kalla kriget fram till 1989 hade ön ett pansarregemente och ett kustartilleriregement KA3 i Fårösund som senare avvecklades. Gotland har ett viktigt strategiskt värde i det svenska försvaret.
Hur mycket pengar det handlar om är en öppen fråga. I regeringens budget för 2013 tilldelas försvaret 42,3 miljarder kronor som är en ökning från året innan då ramen låg på 41.6 miljarder kronor.
Ett land har alltid en armé - sin egen eller någon annans! Så slagfärdigt uttalade sig förre arméchefen Åke Sagrén under en försvarsmaktsövning i övre Norrland under det kalla kriget i slutet av 80-talet.
SvaraRaderaNu när ett av regeringspartierna FP kan tänka sig en höjning av försvarsanslagen känns denna kommentar högt relevant. Slutet på det kalla kriget innebar inte att den eviga freden kommit till Europa. Nu har också ett av de andra regeringspartierna KD anslutit sig till FP:s önskan att höja anslagen.
Nu återstår bara vad M anser - har uttalanden om "särintresse" splittrat regeringen i försvarsfrågan?