fredag 15 februari 2013

Vrakspaning: SKEPPSBROTT I STORFORMAT!




  
 Skeppsbrott var ett vanligt inslag under segelfartygens märgfyllda epok. Längs Cornwalls kust i England och de förrädiska reven runt Scillyöarna var platsen för många stolta segelfartygs undergång. Alla fartyg på väg mot Europa måste passera denna kust och ofullständiga sjökort bidrog till förlisningar.
  Under en orkan år 1893 förliste 298 skepp runt Cornwall och Scillyöarna. År 1707 förliste örlogsskeppet Association och 2 000 sjömän drunknade.
  Skeppsdagböckerna berättar om brottsjöar, desperata försök att bärga segel, misslyckade ankringar, avslitna ankartrossar, och den obönhörliga driften mot klipporna och förlisningen.
  Fyra generationer av en familj på plats har ägnat sig åt att sedan år 1850 fotografera skeppsbrotten. Familjen heter Gibson och den förste fotografen John Gibson använde storformatskamera. Sönerna Alexander och Herbert fortsatte att fotodokumentera förlisningarna och den senaste fotografen i familjen heter Frank Gibson.
  Det är dramatiska bilder av döende fartyg. Seglen är i trasor. Däckslasten är på drift. Inga sjömän syns på däck. Hon ligger och hugger mot vassa klippor borta från all räddning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar