tisdag 26 februari 2013

Sjövet: "DED" POSITION


  Det engelska ordet "ded" står för "deduced" som betyder framräknat men har sedan förvanskats till svenska och blivir "död" och används inom navigationen i begreppet "död räkning". 
  Denna språkliga skruvning påpekade Hadar Högberg, lärare i svenska på sjöbefälsskolan i Stockholm åren 1959-62. Då fanns inte GPS satellitnavigator i vårt nautiska värld
  Död räkning använts när det egna fartyget färdas över havet en längre tid utan att kunna fastställa sin position med hjälp av land eller himlakroppar. Navigatören måste då för att få en ungefärlig uppfattning om läget markera i sjökortet den sannolika positionen. Metoden kallas också på engelska för "dead reckoning"
  Den seglade kursen ritas ut i sjökortet, varefter seglad distans enligt loggen - fartygets fartmätare - läggs ut med jämna tidsintervaller.
  En position framräknad med död räkning markeras med ett streck över kurslinjen plus klockslaget för avläsandet av loggens distansräkneverk. Strecket över kurslinjen i sjökortet i sjökortet signalerar till navigatören att positionen är osäker.
  En position framräknad av kända punkter i land, himlakroppar eller tekniska hjälpmedel markeras med en ring omkring den punkt där ortlinjerna skär varandra. Ringen markerar den möjligen "sanna" positionen vid ett angivet klockslag.
 I ett modernt fartyg av idag med satellitnavigator är död räkning mer eller mindre onödig, då länge de tekniska systemen fungerar som de ska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar